Višković: Bećirović i Komšić vidjeće gdje će svojom krivicom odvesti BiH

16
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi volio da u Predsjedništvu BiH bude zakočena istočna gasna konekcija, a da će članovi Predsjedništa Denis Bećirović i Željko Komšić, ukoliko budu glasali protiv tog projekta, vidjeti gdje će svojom krivicom odvesti BiH.

– Ja bih volio da zakoče, da onda definitivno kažemo jedni drugima „hvala, doviđenja, bili smo u ljubavi, više nismo“, ako oni misle da se mogu igrati sa građanima BiH – rekao je Višković novinarima u Zvorniku, odgovarajući na pitanja šta ako istočna gasna konekcija bude zakočena na Predsjedništvu BiH.

On je naglasio da veću korist od ruskog gasa imaju stanovnici Federacije BiH, nego Republike Srpske i da su oni dva puta veći potrošači, nego Republika Srpska.

– Svim zvaničnicima i međunarodne zajednice sam rekao „ako možete da ponudite BiH gas bolji, kvalitetniji, jeftiniji nego što je ruski, mi ćemo vam se u tome priključiti“. Ali očito da ne mogu – rekao je Višković.

On je ocijenio da je priča o Azerbejdžanu i o Americi malo neozbiljna i dodao da za južnu gasnu konekciju još nisu napravili ni studiju izvodljivosti, čak ne znaju ni trasu, niti bilo šta, ali je dovode u ravan sa istočniom konekcijom.

Višković je rekao da je Republika Srpska završila skoro 90 odsto eksproprijacije za istočnu gasnu interkonekciju zato što će je voditi u trasi auto-puta od Banjaluke do Rače.

– Mi smo već pretrpjeli ogromnu štetu zbog tih njihovih igara iz Sarajava i mogli smo prije 15 godina da imamo tu gasnu interkonekciju, da do sada imamo i gasne elektrane, pogotovo u eri krize u sferi energenata koja je vladala Evropom prošle godine – naveo je Višković.

On je dodao da niko ne kaže da energetska kriza neće možda vladati i ove godine kada dođe zima, pogotovo ako bude jača nego prethodna.

– Mi već tu trpimo gubitke, ponudili smo da dio tog gasa iz istočne interkonekcije, recimo, ustupimo, Tuzlanskom kantonu za koji znamo da je skoro pa u BiH industrijski najrazvijeniji. Tim ljudima taj gas treba, razgovarajte sa običnim ljudima, razgovarajte sa privrednicima, svi će reći da im treba gas – rekao je Višković.

On je ukazao da niko neće reći da neće koristiti taj gas zato što on dolazi iz Rusije i zato što dolazi iz Srbije.

– To je politička odluka nekih frustriranih ljudi koji misle da je u politici važno šta oni misle. Svuda u politici i svaki političar trebao bi da sluša glas naroda, a ne da iznosi neke lične frustracije. Mislim da Bećirović i Komšić nemaju neki pretjerani manevar, ali što se mene tiče, izvolite, glasajte protiv i vidjećete gdje ćete vašom krivicom odvesti BiH – poručio je Višković.

Savjet ministar podržao je ranije dva strateška projekta koja se odnose na gasifikaciju sa Hrvatskom i Srbijom – izgradnju dvije gasne konekcije, istočne i južne, a ovu odluku treba da potvrdi i Predsjedništvo BiH.