Višković: Biće usvojena deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti Srba

8
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će na Svesrpskom saboru u Beogradu biti usvojena Deklaracija o zaštiti naconalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda Srbije i Republike Srpske.

– Akcenat ove deklaracije je na budućnosti. Ne možemo i nećemo zaboraviti prošlost, ali nećemo se baviti prošlošću, već ćemo da se usmjerimo ka budućnosti – istakao je Višković večeras za beogradsku TV „Prva“.

Višković je rekao da će Deklaracija biti usmjerena ka boljem životu srpskog naroda, bez obzira gdje se on nalazio.

– Svesrpski sabor koji će sutra biti održan u Beogradu u pravcu je da jačamo naše veze. Mi smo Srbi jedan narod, bez obzira na kojem prostoru se trenutno nalazimo – istakao je Višković.

Višković je rekao da se na Svesrpskom saboru ništa neće raditi na štetu bilo koga, već naprotiv to može koristiti i drugima, navodeći da Srbiju očekuje veliki regionalni događaj „Ekspo 2027“ od kojeg svi mogu imati koristi, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

– Republika Srpska podržava da i drugi rade slične stvari – rekao je Višković, podsjetivši da je u FBiH prije mjesec i po dana održan bošnjački sabor o kojem niko iz Republike Srpske i Srbije nije rekao ništa loše.

Prema njegovim riječima, održavanje Svesrpskog sabora je važno za srpski narod bez obzira gdje živi, da se međusobno povezuje u interesu srpskog naroda.

– Zahvaljujem (predsjedniku Srbije Aleksandru) Vučiću, jer od kada je on došao na poziciju premijera, a kasnije i predsjednika Srbije, kao i njegovom timu Ani Brnabić i Milošu Vučeviću, izašli smo iz obećanja. Bavimo se konkretnim projektima i djelima i razgovaramo o infrastrukturi, energetici, gasifikaciji, aerodromu u Trebinju – istakao je Višković.

Višković je ukazao da je Republika Srpska ponosna na ono što je Srbija u političko-diplomatskom smislu, predvođena Vučićem, uradila u UN u vezi s rezolucijom o Srebrenici.

– Diplomatski rad Srbije, sa Vučićem na čelu, otupila je oštricu pomenute rezolucije. Ako imate 84 zemlje za rezoluciju, a više od 109 protiv ili suzdržanih, onda je jasno da ta rezolucija nije dobila natpolovičnu većinu, a takve i slične rezolucije morale bi imati konsenzus svih – pojasnio je Višković.

On je rekao da će Republika Srpska nastaviti gradnju hidroenergetskih projekata na rijeci Drina zbog energije iz obnovljivih izvora „Buk bijela“, „Foča“, „Paunci“, koji će ispunjavati obaveze BiH prema Evropskoj eneretskoj zajednici.

Višković je rekao da Drina kao granica između Republike Srpske i Srbije nikada nije ni postojala, ističući da je Drina u suštini rijeka koja ih spaja, a ne razdvaja.

On je rekao da očekuje da će Vlade Srpske i Srbije sutra na zajedničkoj sjednici dati podršku da se ide u javnu nabavku za idejno rješenje za izgradnju spomen-kompleksa u Donjoj Gradini i na Sajmištu u Beogradu.