Višković: Cilj unapređenje konkurentnosti poljoprivrede

9
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da je unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedan od strateških ciljeva definisanih strateškim planovima razvoja u tri strateška sektora – poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda.

– Kao prioriteti u narednom trogodišnjem periodu definisani su informatizacija sektora u cilju efikasnijeg usmjeravanja finansijskih sredstava, podizanje nivoa investiranja unutar sektora kroz obezbjeđivanje dodatnih izvora finansiranja, unapređenje spoljnotrgovinskog bilansa kroz uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje i unapređenje izvozne sposobnosti sektora – rekao je Višković u Narodnoj skupštini, obrazlažući Prijedlog Programa ekonomskih reformi od 2020. do 2022.

Takođe, kaže on, usklađivanje zakonodavno-pravnog okvira i strateških programa u smislu njihovog približavanja okvirima EU i zajedničke agrarne politike predstavlja jedan od načina unapređenja konkurentnosti sektora.

– Mjera se sprovodi u kontinuitetu i predstavlja kontinuiranu aktivnost u pravcu dostizanja prosjeka EU mjerenog indikatorima kao što su produktivnost u sektoru, nivo investicija i zaposlenosti – dodao je Višković.

On je naglasio da je cilj izrada novog informacionog sistema u šumarstvu i uspostavljanje sistema identifikacije zemljišnih parcela.

– Cilj jeste sprovođenje procesa identifikacije životinja kroz usavršavanje sistema kontrole kretanja životinja, te unapređenje spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće poljoprivrede – rekao je Višković.

On je napomenuo da je cilj i usvajanje novih zakona o podsticajima i o poljoprivredi, kao i novog strateškog okvira za poljoprivredu i ruralni razvoj do 2025. godine.