Višković: Do 1. januara naredne godine veće plate i penzije

201
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Govoreći o predloženom budžetu za 2020. godinu, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je on za 108 miliona KM veći u odnosu na rebalansirani budžet za ovu godinu.

– Rebalansom je ovogodišnji budžet povećan za 60 miliona, a prijedlogom budžeta za 2020. godinu za dodatnih 108 miliona KM. Prijedlog budžeta za 2020. godinu je skoro 170 miliona KM veći nego što je bio nacrt budžeta za 2019. godinu. Čim imate na prihodovnoj strani toliko uvećanje ono se prelijeva i na rashodovnu stranu – pojasnio je Višković.

Zahvaljujući tome, dodao je on, na snagu će od 1. januara 2020. godine stupiti povećanje plata za budžetske korisnike u rasponu od pet do 20 odsto.

– Isto smo radili i početkom ove godine. Imali smo i povećanje penzija, a imaćemo i njihovo redovno povećanje od 1. januara. Povećali smo podsticaje za poljoprivredu sa 71 miliona na 75 miliona KM, planirali smo u budžetu za 2020. godinu 7,9 miliona KM za povrat dijela uplaćenih poreza i doprinosa privrednim subjektima koji povećaju plate radnicima. Planirali smo povećanje granta Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci sa ovogodišnjih 12 miliona na 30 miliona KM. Sve su to mjere koje su usmjerene ka običnom građaninu – istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, osim budžeta za 2020. godinu i Programa ekonomskih reformi za period 2020-2022. godina na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine biće razmatran i Zakon o doprinosima s ciljem da stopa doprinosa za zapošljavanje bude smanjena sa 0,8 na 0,6 odsto čime će privredi biti ušteđeno devet miliona KM.

– Imamo planiran i grant od dva do tri miliona KM za razvoj novih tehnologija u privredi, a od 1. januara 2020. godine porodiljsko bolovanje biti refundirano u stoodstotnom iznosu. To znači da ćemo u 2020. godini samo po ovim osnovama našu privredu osloboditi plaćanja i iz budžeta joj pomoći sa skoro 30 miliona KM – naglasio je Višković.