Višković: Ekonomska isplativost HE „Buk Bijela“ za manje od četiri godine

14
Foto: @Vlada_Srpske/Twitter

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas, tokom posjete mjestu izvođenja pripremnih radova za izgradnju Hidroelektrane „Buk Bijela“ na Drini kod Foče, da će ekonomsku isplativost ove hidroelektrane imati za manje od četiri godine, što se nikada nije desilo, jer je uobičajeno da je isplativost ovakvih objekata poslije 15 i više godina.

– Investicija je 520 miliona, samo HE „Buk Bijela“, projektovana na 93,5 megavata, vjerovatno će u revidiranom projektu preći 100, a možda i 120 megavata, sa proizvodnjom od 335 gigavat-časova električne energije, što je po današnjim cijenama više od 150 miliona evra godišnje, samo prva centrala – rekao je Višković novinarima.

On je podsjetio da su pripremni radovi počeli 15. maja prošle godine, kada je ovaj projekat osporavan sa svih strana, posebno iz Federacije BiH.

Višković je danas pozvao sve koji su osporavali gradnju „Buk Bijele“ da dođu i da slikaju šta je sve urađeno.

Višković, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predjedništva BiH Milorad Dodik tokom današnje posjete mogli su da se uvjere da je pri kraju izgradnja naselja za smještaj radnika kapaciteta 400 ležajeva sa restoranom, ambulantom i drugim pratećim objektima.