Višković: I danas su dozvoljena sva sredstva za uništenje Srba

11
Foto: SRNA

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Dugoj Njivi da su devedesetih, kao i danas, dozvoljena sva sredstva kada je cilj uništenje srpskog naroda, istakavši da u tome neće uspjeti.

– Na teritoriji današnje Republike Srpske djelovala je regularna vojska Hrvatske, a da se Vojska Srbije uključila u ratna dejstva cijeli svijet bi ustao i digao glas protiv. Ipak, kada imate za cilj uništenje srpskog naroda, sva sredstva su dozvoljena i mogu učestvovati regularne vojske susjednih zemalja – rekao je Višković.

On je podsjetio da je na Dugoj Njivi bila komandna baza srpske vojske u operaciji „Koridor“, da je to bila bitka za život i opstanak Srba na njihovim vijekovnim ognjištima, koja je počela kada je na banjalučkom kliničkom centru preminulo 12 beba.

– Tada je Vojska Republike Srpske donijela odluku, jedinu moguću i ispravnu, da spoji zapadni i istočni dio Republike Srpske i dalje ka Srbiji – rekao je novinarima Višković.

On je dodao da danas o demokratiji i ljudskim pravima pričaju isti oni koji su zabranili da se 1992. godine bebama dostavi kiseonik koji bi spasio nevine živote.

Višković je istakao da je Vojska Republika Srpska krenula u oslobađanje koridora i da je na Vidovdan oslobođena Modriča, a kasnije i Brod.

– Srpski narod je svoje kosti ostavljao u oslobodilačkim borbama, nije osvajao i činio zločine, a veličanstveni podvig iz operacije „Koridor“ danas se proučavao na svim vojnim školama kao školski primjer vojne operacije i može se vidjeti školski primjer kako se jedna organizovana vojska oslobađa iz okruženja bez zločina i oslobađa sebi Koridor za funkcionisanje – podsjetio je Višković.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je kompletirana od Novog Grada do Trebinja i tako će ostati zauvijek, šta god pojedinci željeli i pokušavali.

Vojna operacija „Koridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Direktan povod za akciju „Koridor života“ bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

U borbama za proboj koridora poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, te 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.