Višković i Mišićeva razgovarali o povećanju plata u julu

6
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Premijer Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednicom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić o povećanju plata radnika u zdravstvu, obrazovanju i policiji.

Najavljeno je da će, u okviru ovog procesa, uskoro biti pokrenuti i zvanični pregovori sa Sindikatom.

Predsjednik Vlade naglasio je da će, kako bi se stvorile pravno–formalne pretpostavke za povećanje plata u ovim sektorima, ubrzo uslijediti razgovori sa sindikatom, ali i izmjene više zakona po hitnom postupku kako bi već u julu zaposleni u navedenim sektorima primili uvećanu junsku platu.

Mišićeva je pozdravila najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, te istakla da bi se trebalo razmišljati da, uporedo s tim, dođe i do povećanja iznosa najniže plate u Republici Srpskoj.

Tokom razgovora sa predsjednicom Saveza sindikata, Višković je ukazao da, uprkos nepovoljnim globalnim okolnostima uzrokovanim pandemijom virusa korona, Republika Srpska bilježi pozitivne ekonomske pokazatelje, uključujući i rast broja zaposlenih i značajno povećanje prihoda od direktnih poreza.

Tokom prošle godine u Srpskoj je zaposleno blizu 2.000 radnika više u odnosu na 2019. godinu, dok je u prva tri mjeseca 2021. godine prihod od poreza i doprinosa na plate povećan za 44 miliona KM.

Predsjednik Vlade ukazao je da je iz budžeta Srpske, od izbijanja epidemije virusa korona do danas, isplaćeno 218 miliona KM pomoći raznim sektorima, od čega se 74,5 miliona KM odnosi na privredu.

Istovremeno, podsjetio je da je u 2020. godini iz republičkog budžeta privrednim društvima isplaćeno osam miliona KM, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi kojim je predviđena podrškla za poslodavce koji povećaju plate zaposlenim.