Višković i Novalić o virusu korona: Ne stvarati paniku i pridržavati se procedura

20
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastali su se danas u Doboju gdje su razgovarali o pojavi virusa korona.

Višković je nakon sastanka rekao da je zaključeno da ne treba stvarati paniku, te da se virus korona, u slučaju da se pojavi u BiH, može kontrolisati ukoliko se svi drže procedura.

– Zamolili smo zdravstvene radnike da rade koordinisano. Nema potrebe za panikom. Ljudi nekontrolisano već kupuju namirnice i prazne markete, a nema potrebe za tim – poručio je on.

Višković je rekao da je na današnjem sastanku razmotreno koje su dužnosti Republike Srpske i FBiH i dogovorena koordinacija narednih koraka, kako bi, u slučaju pojave virusa korona, bili spremni.

Kada je riječ o zbrinjavanju lica sa potencijalnim simptomima, premijer Srpske je naveo da sve bolnice i zdravstvene ustanove širom BiH mogu u svom području kontrolisati slučajeve sa blažim simptomima, a da bi prema kliničkim centrima trebalo da budu upućeni pacijenti sa većim stepenom oboljenja.

– Sama povišena temperatura, kašalj ili nešto slično se može kontrolisati i privatno, u zdravstvenim ustanovama nižeg ranga, a da Klinički centri budu oslobođeni za eventualne teže slučajeve. Razgovarali smo o hitnim nabavkama potrebnog materijala i mislim da je sastanak bio neophodan. Napravili smo dosta dobrih stvari i razmijenili dosta informacija među našim vladama i želimo da pošaljemo poruku građanima da radimo ono što je potrebno – naglasio je Višković.

Novalić je takođe poručio da nema mjesta panici, čak i ako se virus korona pojavi u BiH. On je rekao da su danas analizirani svi aspekti ovog problema, odnosno „šta se radilo i šta trebaju uraditi Vlade ukoliko dođe do situacije koja se procjenjuje kao epidemija“.

– Ja bih ponovio mišljenje ministra Mandića koji kaže da su svi testovi do sada bili negativni, ali da će jednog dana biti pozitivni i tu ne trebamo paničiti. Postao sam optimista nakon što sam saslušao sve naše stručnjake koji su jako puno radili na prediktivnom servisiranju ovog problema. Čuli smo da klinički centri dobro sarađuju i već je napravljen karantin – rekao je Novalić.

Sastanku u Doboju prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, te federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Prisustvovali su i predstavnici nadležnih institucija iz Srpske i FBiH – kliničkih centara iz Banjaluke, Sarajeva, Mostara i Tuzle, Republičke uprave civilne zaštite, te Instituta za javno zdravstvo Srpske.