Višković: I Zolak potvrdio da je Srpska bila u pravu

33
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je sve u vezi sa kiseonikom bila kreirana afera sa ciljem da se optuži vlast i zdravstveni sistem u Srpskoj, a da njeni kreatori nisu prezali čak ni od toga da neko plati životom, te naglasio da je ponosan što Vlada Srpske to nije dozvolila.

– Pokazali smo i dokazali da koristimo kiseonik koji po standardima odgovara medicinskom i da su pacijenti dobili kiseonik potrebnog kvaliteta. Posljednji događaji su i potvrdili da smo sve vrijeme bili u pravu, a evo sada je to praktično potvrdio i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak – rekao je Višković za Glas Srpske.

Višković je pojasnio da je Zolak, nakon što je poplavljena punioca kompanije Meser u Rajlovcu, zatražio od Ministarstva civilnih poslova i Savjeta ministara hitno rješenje problema, ističući da Vlada Srpske isto to traži dva mjeseca.

Prema Viškovićevima riječima, Zolak praktično traži da se hitno izda dozvola da se kiseonik privremeno puni u Mostaru ili Zenici.

– Republika Srpska to traži posljednja dva mjeseca i Zolak je bio kategoričan da to ne može, čak je izjavljivao da dok je živ neće izdati takvu dozvolu. I šta se sada dešava? Isti taj Zolak, sada kada je u pitanju Meser, traži hitno rješenje problema – naveo je Višković.

On je precizirao da se punionica u Mostaru ni po čemu ne razlikuje od punionica u Laktašima, Petrovu ili Bijeljini.

– Veoma je štetno i opasno da se opskrbljivanje zdravstvenih ustanova kiseonikom svede na jednu firmu. Da se bilo šta desi, da dođe do havarije u toj firmi, kao što je sada poplava, mi dolazimo u situaciju da već sljedeći dan nemamo kiseonika – napomenuo je Višković.

Premijer Srpske smatra da je Zolak trebalo sam da reaguje i riješi problem, pogotovo kada je došao zahtjev iz Republike Srpske.

– Vidjećemo da li će on sada napraviti još jedan presedan pa tražiti hitno reagovanje i odobravanje privremene dozvole samo za nekoga u Federaciji BiH, a da to ne uradi za Srpsku – rekao je Višković.

Višković je dodao da u to ne želi da vjeruje, te da ako nešto važi za nekoga u Mostaru ili Zenici, onda mora da važi i za bilo koga u Srpskoj.

– Ukoliko Zolak uradi nešto drugačije, onda je sam sebi presudio u smislu moralnosti, stručnosti i toga da li treba da postoji ta agencija i on kao direktor – istakao je on.

Višković je dodao i da su iz Mesera bili jako korektni, ali da je bitno napomenuti da su cijene kiseonika sada znatno skuplje.

Predsjednik Vlade Srpske je precizirao da je cijena bila 0,92 KM sa PDV-om po litri kiseonika, a sada je 1,24 bez PDV-a.