Višković u Skelanima: Institucije Srpske nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu

20
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Skelanima, gdje je prisustvovao parastosu za 305 ubijenih civila i vojnika, da za te žrtve niko nije odgovarao i da institucije Srpske nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

Višković je poručio da pravda mora biti ista za sve, jer, ukoliko nije, onda to nije pravda, što pokazuju dosadašnje sudske presude o suđenjima za počinjene ratne zločine.

– Ovdje u Skelnima je 16. januara 1993. godine životom platilo 65 mještana samo zato što su Srbi, a 30 ih je zarobljeno i mnogi nisu preživjeli u srebreničkim kazamatima – podsjetio je Višković.

On je naveo da je jedini izlaz srpskom stanovništvu da se spasi sigurne smrti bio most prema Bajinoj Bašti koji su muslimanske snage držale pod snajperskom vatrom.

– Mnogi koji su uspjeli da se domognu mosta bili su ubijani na mostu ili u talasima ledene Drine – istakao je Višković, te podsjetio da je najmlađa žrtva bio dječak Aleksandar Dimitrijević, a najstariji starac od 80 godina.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Prema Viškovićevim riječima, više od polovine ubijenih bili su civili koji su tu živjeli i ubijeni su na svojoj očevini i djedovini.

– Muslimanske snage su su odlučile da unište Srbe na prostoru Birča i Podrinja kako bi postavili granicu na rijeci Drini sa Srbijom. Naše današnje okupljanje poslije 28 godina je dokaz da u tome nisu uspjeli – konstatovao je Višković.

On je naglasio da Drina nije nikakva granica, jer Srbi žive i sa jedne i sa druge strane rijeke, te da je tako bilo i trajaće vijekovima.

– Mi nikada nismo bili narod koji je želio nanijeti podlost nekom drugom, mi smo samo branili svoju zemlju, svoj narod, svoju kuću i svoju i porodicu i ima li išta svetije od toga – naglasio je Višković.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

On je istakao da institucije Republike Srpske nikada neće prestati da brane, štite i razvijaju Srpsku.

Višković je poručio da ljudi čija su imena uklesana na spomen-obilježju nikada neće biti zaboravljeni i sve dok postoje institucije Republike Srpske ovdje će se okupljati i odavati počast tim žrtvama zato što su svojim životima stvorili i odbranili Republiku Srpsku i ostavili je današnjim pokoljenjima da je dalje jačaju i brane.

– Republika Srpska je vječna i slava i hvala žrtvama za njihov doprinos stavaranju Republike Srpske – poručio je Višković.

Foto: SNSD/Twitter

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, su u na današnji dan 1993. godine u zoru upale u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko.

Jasna namjera je bila da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja – uništavanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena. Ranjeno je 165 mještana.

Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.