Višković: Klinika za kardiohirurgiju – projekat od nacionalnog interesa

1
Foto: SRNA

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izrazio je zadovoljstvo što se stanovništvu Srpske danas na upotrebu daje najsavremenija Klinika za kardiohirurgiju, vrijedna gotovo 25 miliona KM, koja predstavlja projekat od nacionalnog interesa.

– Danas je izuzetna čast i zadovoljstvo naći se ovdje da sa radošću i ogromnim ponosom ozvaničimo početak rada Klinike za kardiohirurgiju, na dobrobit ne samo stanovništva Republike Srpske, već i regiona – rekao je Višković na svečanosti povodom otvaranja Klinike i zahvalio ljekarima iz Srbije za podršku koju pružaju kolegama u Srpskoj.

On je naglasio da Republika Srpska, otvaranjem ove moderne klinike za kardiohirurgiju, svoj zdravstveni sistem u ovom segmentu medicine diže na još veći nivo.

Višković je naveo da se do sada na godišnjem nivou 600-700 kardiovaskularnih pacijenata podvrgavalo operacijama u zemaljama okruženja.

– Ali, od danas, zahvaljujući viziji ljudi koji vode Republiku Srpsku, imamo najmoderniju kardio-kliniku u okruženju, sa najsavremenijom opremom, u kojoj rade vrhunski ljekari i medicinsko osoblje – rekao je Višković.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

On je naglasio da je ponosan i zbog „nevjernih Toma“, koji su neargumentovano kritikovale da Republika Srpska nije u stanju da unaprijedi zdravstveni sistem, a ona danas otvara kliniku kojom bi se ponosile i razvijenije zemlje.

Višković je podsjetio da Vlada Republike Srpske kontinuirano ulaže u zdravstveni sektor i njegov razvoj, kao i da ta ulaganja premašuju milijardu KM širom Srpske, od kojih samo u UKC od 2018. godine više od 330 miliona.

– Podigli smo zdravstveni sektor na zavidan nivo. Ponosan sam što Republika Srpska može da finansira i na svaki drugi način prati potrebe građana i adekvatno odgovori na sve izazove – rekao je Višković i podsjetio da su u Bijeljini i Istočnom Sarajevu izgrađene nove bolnice, gradi se u Doboju, ovih dana počinje izgradnja i u Trebinju, kao i na proširenje postojećih bolničkih kapaciteta u Zvorniku, Gradišci, Prijedoru.

Foto: SRNA

On je podsjetio da je u proteklom periodu Vlada Srpske učinila velike napore i zaustavila rast obaveza u zdravstvenom sektoru, značajno su povećana lična primanja, građeni moderni objekti i nabavljana savremena medicinska oprema.

Višković je ukazao da je u zdravstvenom sektoru učinjen značajan iskorak, koji je pokazao da je sposoban da se suoči sa brojnim kriznim situacijama kao što je virus korona.

– Da nije bilo sistemskog ulaganja u zdravstvo, postavlja se pitanje šta bi bilo sa građanima tokom pandemije? Naš zdravstveni sektor, ponos svih nas, izdržao je sve udare, koje mnogo jači nisu mogli da izdrže. Hvala svim ljudima u zdravstvu širom Republike Srpske jer su obavili herojski posao i spasavali živote građana tokom pandemije – rekao je Višković.

On je rekao da je ponosan što zdravstveni sektor Republike Srpske u uslovima pandemije, nijednog trenutka nije bio bez opreme, respiratora, kreveta, opreme za zdravstvene radnike, lijekova…

– Kao odgovorni domaćini obećavamo i dalje ulaganje u zdravstvo od Trebinja do Novog Grada, kako bi svaki stanovnik Republike Srpske imao što kvalitetniju zaštitu – rekao je Višković.