Višković: Kroz jačanje ekonomske saradnje jačamo i povezanost Republike Srpske i Kine

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U okviru posjete Narodnoj Republici Kini, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković obratio se danas, na Međunarodnom sajmu potrošačkih proizvoda – EKSPO 2023, jednom od četiri najveća sajma u Narodnoj Republici Kini.

Na ceremoniji svečanog otvaranja 3. Međunarodnog sajma potrošačke robe Hajnan Ekspo 2023 (Hainan Expo 2023), koji se održava u gradu Hajkou, sjedištu kineske provincije Hajnan, visoki zvaničnici Narodne Republike Kine su istakli su da je otvaranje prema svijetu glavni pravac kineskog razvoja.

Naglašena je važnost potrošnje kao pokretačke snage ekonomskog rasta i razvoja Narodne Republike Kine. Visoki kineski zvaničnici istakli su da je kineska privreda ubrzala svoju transformaciju zahvaljujući stalnom povećanju potrošnje i investicija, i da će dalje raditi na povećanju ponude visokokvalitetnih roba.

– Ostrvo Hajnan, kao luka slobodne trgovine i međunarodni trgovinski centar, predstavlja platformu za dalji razvoj u tom pravcu – rečeno je na sajmu.

U svečanom dijelu otvaranja sajma prisutnima su se obratili ministar trgovine Narodne Republike Kine Vang Ventao, guverner provincije Hajnana Liu Sjaoming, u čijem gradu Hajioku se održava sajam, sekretar pokrajinskog komiteta Komunističke partije Hajnan Feng Fej, zamjenik ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Marija Tripodi.

Obratili su se i potpredsjednik Vlade Laosa Kikeo Kajkampitone, ministar industrije i trgovine Socijalističke Republike Vijetnama Ngujen Hong Dien, zamjenik ministra turizma kreativne ekonomije Republike Indonezije Angela Herliani Tanesedibdžo i zamjenik generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije Žang Sjangčen.

Putem video linka, u ceremoniju otvaranja Sajma, uključili su se i vice premijer Državnog Savjeta Narodne Republike Kine He Lifeng, kao i Đorđija Meloni, predsjednica Vlade Italije, te u uvodnom obraćanju pozdravili učesnike, organizatore i sve prisutne na Sajmu.

U obraćanjima je poručeno da je Međunarodni sajam potrošačkih proizvoda – EKSPO 2023, velika prilika da se na tržište Narodne Republike Kine plasira kvalitetna roba široke potrošnje, te da strani izlagači predstave svoje proizvode i usluge.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, u svom obraćanju na svečanoj ceremoniji otvaranja jednog od četiri najveća sajma u Narodnoj Republici Kini rekao je da mu je čast što boravi u Narodnoj Republici Kini, prijateljskoj zemlji, kao i na ostrvu Hajnan, koje predstavlja jedan od modela za brzi ekonomski razvoj kroz inovacije i održivi razvoj.

– Ja kao predsjednik Vlade Republike Srpske sam došao da ostvarim prve kontakte sa privrednicima sa ostrva Hajnan i nadam se da na ovaj način započnemo uspješnu saradnju u oblasti privrede i trgovine na obostranu korist – rekao je Višković.

Višković je istakao da Srpska svojim povoljnim geografskim položajem i resursima kojima raspolaže ima mogućnost razvoja mnogih privrednih grana, te da blizina Evropske unije omogućava da se iz Republike Srpske u roku od 24 časa kopnenim putem dostave različite vrste proizvoda u bilo koji dio Evrope.

Istakao je da trgovina predstavlja posebnu šansu za saradnju sa Narodnom Republikom Kinom u obostranom interesu.

– U saradnji sa Narodnom Republikom Kinom smo započeli mnoge projekte u energetici i infrastrukturi koji su osnova za privredni razvoj i povećanje naših ekonomskih parametara – rekao je premijer Višković i naveo da se u ovom trenutku u Republici Srpskoj realizuju projekti koji dostižu vrijednost od nekoliko milijardi evra.

Višković je naglasio da je opredijeljenost Vlade da detaljno prouči kineski model razvoja, te da ga prilagodi potrebama Republike Srpske.

– Republika Srpska i srpski narod su dugogodišnji i iskreni prijatelji kineskog naroda, i dio smo inicijative „Jedan pojas, jedan put“ – spremni smo da zajedno radimo na razvoju ove inicijative, i da jačamo povezanost naših zemalja, kroz jačanje ekonomske saradnje – rekao je Višković.

Istakao je da politička komunikacija, infrastrukturna povezanost, slobodna trgovina, finansijska integracija, razmjena ljudskih resursa, predstavlja glavni pravac ekonomske saradnje, i trgovinske razmjene između Republike Srpske i Kine.

– Kao što je rekao predsjednik Narodne Republike Kine, Si Điping „Jedan pojas, jedan put“, predstavlja aveniju svjetlosti za zajednički razvoj, a ne privatni put. Mi učestvujemo zajedno, sarađujemo zajedno, i uživamo u rezultatima zajedno. Zajednička izgradnja inicijative „Jedan pojas, jedan put“ podstiče razvoj na obostranu korist i daje nadu za bolje sutra – zaključio je u svom obraćanju Višković, te je pozvao kineske privrednike da posjete Republiku Srpsku.

Treći kineski međunarodni sajam potrošačkih proizvoda (CICPE) otvoren je u ponedjeljak, u Haikouu, glavnom gradu južne kineske provincije Hainan, pružajući platformu za izlaganje i trgovinu visokokvalitetnom robom široke potrošnje iz Kine i inostranstva.

Preko 3.300 brendova iz 65 zemalja i regiona učestvuje na sajmu, uključujući 147 brendova iz Italije, zemlje počasnog gosta.

Sa temom „Podijeli otvorene mogućnosti za stvaranje boljeg života“, ovogodišnji sajam se fokusira na „visokokvalitetne“ i „nove“ potrošačke proizvode.

Očekuje se da će više od 300 brendova lansirati preko 1.000 novih proizvoda tokom ovogodišnjeg sajma.

Ove godine ukupna izložbena površina iznosi 120.000 kvadratnih metara, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na prethodno izdanje. Samo međunarodni izložbeni dio zauzima 80.000 kvadratnih metara.

Planirano je da se tokom sajma održi preko 100 događaja, uključujući forume, promocije i sesije za pronalaženje partnera, dok će biti objavljeno preko 60 izveštaja, uključujući one o uvidima potrošača i trendovima potrošnje.

Sajam bi trebalo da traje od 10. do 15. aprila, a očekuje se da će ugostiti više od 300.000 posjetilaca.