Višković u Ljubinju: Sutra stiže stručni tim da izvrši procjenu štete

24
Foto: SRNA

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Ljubinju da će sutra u ovo mjesto doći stručni tim iz Republičke direkcije za obnovu i gradnju, koji su jedini kvalifikovani da izvrše procjenu štete nastale od zemljotresa.

On je poručio svim građanima da neće biti ostavljeni sami i da će biti predmet pažnje institucija.

– Pomoći ćemo svima u skladu sa mogućnostima. Uradićemo sve da pomognemo i da sve objekte vratimo u stanje upotrebe – rekao je Višković.

On kaže da će, ukoliko se procijeni da zgrada opštine više nije za upotrebu, Vlada Srpske za ove namjene u upotrebu staviti lokalni hotel koji je u njenom vlasništvu.

Kada je riječ o opštini Berkovići i ostalim opštinama u Hercegovini pogođenim nedavnim zemljotresom, Višković je naveo da su odmah ekipe Civilne zaštite stigle u te lokalne zajednice i pomogle u saniranju štete.

– Republika Srpska ima svoje institucije koje u svakom momentu i na svakom mjestu mogu da intervenišu. Intervenisali smo i u Hercegovini – naglasio je Višković.

On ističe da je, prema procjeni, Ljubinje pretrpjelo najveću štetu od zemljotresa u odnosu na ostale lokalne zajednice, ali i da nijedna neće biti zanemarena.

– Neće biti zanemarene ni ostale lokalne zajednice. Mi ćemo naš posao uraditi onako kako je predviđeno zakonom – izjavio je Višković.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u petak, 22. aprila, Ljubinje, Berkoviće i druge hercegovačke opštine, a osjetio se i u drugim mjestima u BiH, regionu, Italiji, Sloveniji. Od posljedica povreda zadobijenih u zemljotresu, poginula je mlada žena iz Stoca.