Višković: Monstruozno i svirepo ubijanje djece u Podrinju

7
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Bratuncu da je srpski narod na području Podrinja u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu stradao na najsvirepiji način i to na najveće srpske praznike – Božić, Petrovdan, Nikoljdan, Đurđevdan, Vidovdan, pravoslavnu Novu godinu.

– Samo na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka u toku Odbrambeno–otadžbinskog rata stradalo je 2.652 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području Srednjeg Podrinja i Birča ukupno stradalo oko 3.500 Srba, a 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine – naglasio je Višković.

On je rekao da je u istoriji srpskog naroda, nažalost, mnogo stradanja i tužnih događaja i rat je najgore nešto što se može doživjeti, a samo gore od toga je kada se u ratu planski i na najsvirepiji način ubijaju djeca.

– Nažalost, to se nama događalo. Na najsvirepiji način stradalo je 43 djece. Svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića jedan je od monstruoznijih zločina počinjenih u proteklom ratu u BiH. Dječak koji se vratio kući po psa, svirepo je mučen i maltretiran, a potom ubijen. Stomak mu je isječen u obliku krsta, odsječeno mu je uvo i pucano mu je u glavu iz neposredne blizine – naglasio je Višković.

Premijer je podsjetio i na smrt braće Aleksandra i Radisava Dimitrijevića iz Skelana koji su tada imali pet i 11 godina, a ubijeni su u majčinom naručju snajperom.

– Onaj ko je pucao vidio je da ga gađa u maloljetnu djecu. I niko nije ni uhapšen, a ni osumnjičen za ubijenu braću dječake Dimitrijević – rekao je Višković novinarima u Bratuncu, gdje je prisustvovao obilježavanju stradanja 3.265 Srba iz srednjeg Podrinja stradalih od muslimanskih snaga u proteklom ratu, među kojima su i Srbi ubijeni na Petrovdan prije 28 godina u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Višković je istakao da je svaki izgubljeni život tragedija, a posebno život djeteta.

– Srpski narod podnio je najveće gubitke na ovim prostorima i u Velikom ratu, pa u Drugom svjetskom ratu i ovom posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Dostojno treba da iskažemo zahvalnost i da se odužimo svima koji su nevino stradali na svim bojištima i stratištima da bi mi danas živjeli u miru i slobodi u Republici Srpskoj – naglasio je predsjednik Vlade.

Foto: SRNA

On je poručio da rukovodstvo Republike Srpske neće dozvoliti da istina o “krvavim” događajima i stradanju srpskog naroda padne u zaborav i da niko za zločine počinjene nad Srbima i srpskom djecom ne odgovara.

– U svijetu je sve više onih koji objektivno sagledavaju činjenice koje potvrđuju da je vođen građanski rat u kome su stradali pripadnici svih naroda. Porodice srpskih žrtava s pravom očekuju da svi koji su činili zločine budu izvedeni pred lice pravde – rekao je Višković.

On je naglasio da Vlada Republike Srpske stoji iza svake porodice, borca, ratnog-vojnog invalida, nastoji pomoći svima, a prioritetno porodicama koje su svoje najmilije i najvrednije dale za slobodu srpskog naroda i Republiku Srpsku.

– Zajedno ćemo raditi na poboljšanju uslova života u Srpskoj, istrajaćemo u pravnoj borbi i nećemo odustati od obaveze i odgovornosti da činimo sve da domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti učinimo dostupnom istinu o našim žrtvama. To ćemo činiti radi budućnosti Republike Srpske i naše djece koju moramo učiti istini i uvjerenju da zlo ne smije ovladati ljudima – istakao je Višković.

On je poručio da cilj Republike Srpske jeste da bude dio civilizovanog svijeta, posvećena miru, razvoju i suživotu sa svim drugim narodima koji žive na ovim prostorima.

– Hrišćanski je praštati, ali ne smijemo zaboraviti – zaključio je predsjednik Vlade Republike Srpske.