Višković: Na sjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH o deblokadi projekata

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je utvrđen dnevni red sutrašnje zajedničke sjednice vlada Srpske i Federacije BiH na kojoj će biti riječi o pitanjima važnim za oba entiteta s ciljem deblokade projekata i poboljšanja kvaliteta života stanovnika.

– Riječ je o raspodjeli sredstava od putarina, kadrovskim rješenjima u „Elektroprenosu“, zaštiti domaće proizvodnje, zabrani izvoza oblovine i drugim zajedničkim projektima – naveo je Višković za Srnu.

On je rekao da je važno razgovarati jer se dijalogom dolazi do rješenja i realizacije projekata važnih za stanovnike Republike Srpske i Federacije, te dodao da je i u proteklom periodu insistirao na održavanju sjednice, ali da nije došlo do realizacije.

– Mislim da bi u narednom periodu trebali bar jednom u šest mjeseci da imamo sjednice dvije vlade. Ima mnogo pitanja koja su od interesa za građane jednog i drugog entiteta. Kada se dvije vlade usaglase oko jednog pitanja, onda bi Savjet miinistara trebalo samo da realizuje dogovoreno – smatra Višković.

On je dodao da je cilj da se na sjednici postigne dogovor koji će važiti u narednom periodu, odnosno da se ne blokiraju projekti koji su u fazi dogovora ili realizacije.

– Tu su i pitanja o poreskoj politici, da usaglasimo to pitanje da bi privrednici imali identične uslove za rad – naglasio je Višković.

Premijer Srpske je naveo da možda nije moguće postići dogovor o svim pitanjima, ali je naglasio važnost razgovora jer će to otvoriti mogućnost da se i na nivou resornih ministarstava dogovaraju i realizuju projekti.

– Optimista sam zato što je uopšte došlo do zajedničke sjednice. Pet godina, koliko sam i predsjednik Vlade Republike Srpske, pokušao sam nametnuti ovo pitanje. Poslije pete godine sam uspio i zašto ne bih bio optimista – rekao je Višković.

Sjednica vlada Republike Srpske i Federacije BiH biće održana sutra u Banjaluci u 13.00 časova.