Višković: Nova bolnica biće najveći projekat u regiji Birač od nastanka Srpske

64
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Zvorniku da je potpisivanje ugovora o izgradnji i opremanju novog objekta bolnice najveći projekat u ovoj regiji od stvaranja Republike Srpske.

– Sedam lokalnih zajednica koje se prostiru na više od 2.000 kvadratnih kilometara, sa 120.000 stanovnika zaslužuju da imaju bolju medicinsku njegu nego do sada, kao i bolje uslove i kapacitete. Bolnica Zvornik sa svojih 208 kreveta, koje je imala do sada, nije mogla da zadovolji sve te potrebe. Izgradnjom novog bolničkog bloka i rehabilitacija i sanacija postojećeg dijela, svrstaće Bolnicu Zvornik rame uz rame sa svim ostalim bolnicama u Republici Srpskoj koje je postojeća vlast u zadnjih deset i više godina izgradila – istakao je Višković.

Nakon potpisivanja Sporazuma o obezbjeđenju dijela finansijskih sredstava i načinu finansiranja Projekta „Izgradnja i opremanje novog objekta, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje postojećeg objekta JZU ‘Bolnica'“, te Ugovora o izgradnji i opremanju novog objekta, rekonstrukciji, adaptaciji i opremanju postojećeg objekta ove zdravstvene ustanove, premijer Srpske je naglasio da je ovo veliki dan za Zvornik, regiju Birač, ali i Vladu Republike Srpske.

On je izrazio zahvalnost Zvorniku i gradskoj vlasti za pomoć u realizaciji projekta izgradnje novog objekta bolnice rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa.

Višković je pojasnio da je grad vršio kupovinu određenih privatnih stambenih objekata da bi se proširio plato za igradnju bolnice sa pripadajućim parkingom, naglasivši da Zvornik i regija Birač zaslužuju da imaju modeernu zdravstvenu ustanovu.

On je izvođaču radova poželio uspjeh u radu i da što prije završi izgradnju ovog objekta kako bi on što prije bio predat na upotrebu stanovnicima ove regije.

Višković je izjavio novinarima u Zvorniku da se danas često zaboravlja podatak da je aktuelna vlast u Republici Srpskoj unazad deset i više godina uložila skoro milijardu maraka u izgradnju novih objekata, nabavku opreme i svega što je potrebno zdravstvenom sektoru.

– Što se tiče samog dugovanja u zdravstvenom sektoru, moram da istaknem činjenicu da smo mi od 1. januara ove godine obezbijedili dovoljno sredstava da više nema akumuliranja obaveza. Sve zdravstvene ustanove su dovedene u poziciju da ispunjavaju svoje obaveze i od 1. januara više nijedna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj nije isplaćivala platu a da nije uplatila poreze i doprinose – naglasio je premijer Srpske.