Višković: Novi patrijarh da ujedini srpski narod

41
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poželio je novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju puno zdravlja i sreće i da u što većoj mjeri objedini i ujedini srpski narod, gdje god on živio.

Višković, koji je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji na kojoj je ustoličen novi patrijarh Porfirije, rekao je da mu je čast što na ovom događaju predstavlja institucije Srpske.

– Novi patrijarh potiče sa prostora Republike Srpske i BiH i to je za nas još jedna činjenica koja nas čini radosnima – rekao je Višković novinarima u Beogradu.

On je dodao da novom patrijarhu želi da nastavi sa svojim radom kao i do sada, te da ispuni ono što su zacrtali njegovi prethodnici Pavle i Irinej.

Višković je naveo da će institucije Srpske nastaviti sarađivati sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), jer je to jedna od poluga u očuvanju srpskog naroda, gdje god on živio.

U besjedi nakon ustoličenja u Sabornom hramu u Beogradu, Njegova svetost patrijarh Porfirije rekao je da želi da Sveta Srpska pravoslavna crkva svugdje živi punim plućima i da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu u Gospodu Hristu, te da jevanđeljske vrijednosti budu svakodnevnica svih pravoslavnih.