Višković: Očekujem što bržu isporuku kuća za stradale u zemljotresu na Baniji

19
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će 10 kuća za stradale u zemljotresu na području Banije napraviti bijeljinska kompanija „Steko“, te izrazio nadu da će one do kraja ljeta biti isporučene banijskim Srbima.

Višković je rekao novinarima u Banjaluci da će kuće biti izrađene po svim evropskim standardima.

– Ovdje nije bitna novčana vrijednost objekata, već se ovim šalje poruka da smo zajedno i u teškim, kriznim momentima i situacijama, te da pomažemo jedni drugima, razumijemo se i sarađujemo – rekao je Višković.

On je istakao da je cilj da Srbi na Baniji osjete da imaju podršku i prijatelje, dodajući da je Srbija adokvatno reagovala u smislu pomoći ovim ljudima, kao i Srpska u skladu sa mogućnostima.

– To ćemo raditi i u budućem periodu i to naši ljudi koji žive tamo znaju. Pomagaćemo bilo da je riječ o vjerskim objektima, spomenicima i slično – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, ovih 10 kuća se grade na zahtjev Srpskog narodnog vijeća (SNV), a sredstva su obezbijeđena putem Sekretarijata za izbjegla i raseljena lica i migracije Srpske.

On je podsjetio da su Vlada i predsjednik Srpske Željka Cvijanović i ranije reagovali i upućivali pomoć u vidu stambenih kontejnera.

– Uputili smo stambene kontejnere u Baniju kako bismo te ljude na bilo koji način smjestili i omogućili im da nastave da nastave da žive i funkcionišu na tim prostorima – podsjetio je Višković.

On je naveo da je zemljotres na Baniji, gdje žive i Srbi, napravio znatnu štetu, poručivši da je bitno da se i dalje njeguje i održava komunikacija sa Srbima u Hrvatskoj i da je SNV predstavnik interesa srpskog naroda u toj zemlji.

Višković je rekao da Srbi žive u različitim zemljama bivše Jugoslavije zbog čega je važno održati konekciju da bi se zaštitili interesi srpskog naroda gdje god da živi.

U Banjaluci je u prisustvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića potpisan ugovor o donaciji 1,5 miliona KM za pomoć stradalima od zemljotresa na području Banije, a koji se odnosi na izgradnju 10 kuća.

Sporazum su u Administrativnom centru Vlade Srpske potpisali predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš.