Višković: Ograničiće se količina kupovine životnih namirnica

32
Foto: Vlada Republike Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Republički štab za vanredne situacije ograničiti količinu osnovnih životnih namirnica koje se mogu kupiti.

Višković je rekao da je riječ o mjeri o maksimalnoj količini koju će moći jedno lice da kupi u trgovini.

On je naveo da se to odnosni na brašno, ulje, šećer, so i ostale potrepštine, te da će količina brašna biti ograničena na deset kilograma.

– Ne treba da se prave kućne zalihe, gomila roba i pravi nestašica – rekao je Višković poslije sastanka zvaničnika Srpske.

On je pojasnio da se ograničenje odnosi na robu široke potrošnje, odnosno osnovne životne namirnice i definišu šta jedan kupac može da kupi tokom jedne kupovine.

– Stručni timovi će odrediti o kojim količinama se radi – istakao je Višković.

On je dodao da će Vlada Srpske sa Vladom Srbije ići u nabavku većih količina pšenice, ulja, soli i šećera.

– U ovom momentu u Republici Srpskoj imamo dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, ali ići ćemo u nabavku većih količina – dodao je Višković.

On je pojasnio da će trgovci dobiti naredbu, a da će inspektori kontrolisati da li je poštuju i biti sankcionisani ako dozvole kupcima da uzmu veću količinu od predviđene.

Foto: Vlada Republike Srpske

Višković je najavio i mjeru da ko prekrši mjere kućne samoilozacije, biće objavljeni njegovi podaci i smješten u šatorski karantin.

– Takva lica više neće biti tretirana u kućnoj samoizolaciji. Ne možemo dozvoliti da neodgovorni pojedinci svojim ponašanjem ugrožavaju građane koji se ponašaju u skladu sa preporukama – rekao je Višković.

Od večeras će biti rigorozno provođene mjere

Prema njegovim riječima, od večeras će biti rigorozno provođene i mjere koje se odnose na ograničenje kretanja za lica starija od 65 godina i svih građana u periodu od 20.00 do 5.00 časova.

– Oni koji ne budu pridržavali tih mjera snosiće sankcije. Biće primjenjivane i odredbe Krivičnog zakonika kojim su predviđene kazne i do dvije godine zatvora za one koji budu prekršili naše mjere – dodao je Višković.

Od danas će u Srpskoj, kako je naveo, biti ukinut međugradski prevoz.

Zabraniti ulazak stranim državljanima u BiH

Višković je naglasio da će se obratiti Oružanim snagama sa kojima smještajnim kapacitetima raspolažu u Srpskoj da se mogu pripremiti za prihvat, ako bude potrebe.

– Ako situacija u vezi sa virusom korona bude išla uzlaznom putanjom moramo širom Srpske imati spremne kapacitete za smještaj građana. I lokalnim zajednicama će biti naređeno da na svojoj teritoriji pripreme smještajne kapacitete za karantin u koji će ići oni koji dolaze iz inostranstva i koji ne budu poštovali odluku o kućnoj samoizolaciji – pojasnio je Višković.

On je podsjetio da je Vlada juče donijela odluku o nabavci poljske bolnice kapaciteta 500 kreveta.

Premijer Srpske je najavio da će od Savjeta ministara zatražiti da bude zabranjen ulazak stranim državljanima u BiH po ugledu na ostale zemlje u okruženju.

– Svim našim mjerama pokušavamo da širenje virusa korona stavimo pod kontrolu. Jedini način kako možemo da napravimo pomake jeste da smanjimo kontakte i prenos virusa sa jedne osobe na drugu – rekao je Višković.

Konferencija za novinare premijera Viškovića. #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Sunday, March 22, 2020