Višković: Osnovali smo Agenciju za lijekove i realizovaćemo svoje akte

13
Foto: SRNA

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska krenula u osnivanje vlastite agencije za lijekove nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u jeku pandemije virusa korona zabranila upotrebu kiseonika u zdravstvenom sektoru Srpske, što je bio atak na zdravlje građana Republike koji je uporedio sa terorizmom.

– Mi nismo mogli dozvoliti ono što je tada uradila agencija na nivou BiH i zato smo osnovali svoju. I ići ćemo dalje u realizaciju svih naših akata na tom planu, svidjelo se to nekome ili ne – rekao je Višković komentarišući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefik Džaferovića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i dopunu Zakona o republičkoj upravi Srpske.

Višković je novinarima u Banjaluci pojasnio da je potez Agencije za lijekove BiH bio usmjeren na zdravlje ovdašnjih pacijenata, iako je kasnije dokazano da je kiseonik apsolutno ispravan.

– O tome danas skoro da niko ne piše, ni govori, niti ga to zanima, ali u datom momentu je na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) bilo blizu 300 pacijenata koji bi bili životno ugroženi ukoliko bi ostali bez kiseonika. Mi to nismo mogli dozvoliti i u tom momentu smo tražili produženje rokova da usaglasimo „nepravilnosti“ kako su ih nazvali iz Agencije za lijekove BiH. A onda kažu ljudska greška… – rekao je Višković.

On je dodao da je to u stvari bilo čisto političko obračunavanje sa neistomišljenicima u smislu da nekoga treba proglasiti nesposobnim jer nije u poziciji da građanima obezbijedi kiseonik ili da ljudi izgube život zbog toga.

Višković je naveo da se UKC u tom teškom vremenu pandemije kada se desila zabrana, mjesec i po dana snabdijeva kiseonikom iz donacija premijera Srpske.

– Dok sam na ovoj poziciji nikada neću dozvoliti da bilo koja institucija sa zajedničkog nivoa vlasti učini nešto loše prema Srpskoj, a pogotovo prema pacijentima koji su se upravo zahvaljujući tom kiseoniku liječili od virusa. A pokazali smo i dokazali da je taj kiseonik koji je korišten u zdravstvenom sektoru Srpske boljeg kvaliteta nego ono što se zvalo „medicinski“ kiseonik – rekao je Višković.

On je zaključio da je potez zabrane bio „planirani zločin“ prema građanima Srpske, prije svega ljudima kojima je taj kiseonik značio život.