Višković: Podrška pronatalitetnoj politici – uvodi se naknada za prvo dijete, povećavaju se i ostale

80
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada odlučila da, kao vid podrške pronatalitetnoj politici, u budžetu za 2022. godinu izmijeni odredbe Zakona o dječijoj zaštiti Srpske čime se prvi put, za sve koji ispunjavaju zakonske uslove, uvodi naknada i za prvo rođeno dijete koja će biti istog iznosa kao i za drugo i četvrto dijete, za sve koji ispunjavaju uslove.

Višković je naveo da se ostale naknade za drugo, treće i četvrto dijete uvećavaju skoro 100 odsto.

– Umjesto dosadašnjih 48 KM, koliko je bila naknada za drugo i četvrto dijete i treće 97 KM, sada će to biti 97 KM za prvo i drugo dijete, za treće 140 KM i za četvrto 97 KM. Uvećanje za davanja po ovom osnovu iznosi gotovo 20 miliona KM na godišnjem nivou – istakao je Višković.

Premijer je dodao i da je jednokratna pomoć majkama za rođenje djeteta povećana na 500 KM, za šta će na godišnjem nivou biti obezbijeđeno dodatnih 2,5 miliona KM.

Višković je istakao da na ovaj način Vlada želi da pomogne natalitet u Republici Srpskoj i stimuliše rađanje.

Višković je rekao da je ovim zakonom regulisana i naknada za roditelje njegovatelje.

– Tu je bila predviđena naknada po dosadašnjem zakonskom rješenju negdje oko 135 KM na mjesečnom nivou. Mi to sada prevodimo da će ta naknada biti na nivou najniže plate za prethodnu godinu koja je, u 2020. godini, bila 540 KM – istakao je Višković.

On je rekao da to znači da će roditelji i njegovatelji imati naknadu do punoljetstva djece koju njeguju u visini od najniže plate u Srpskoj za prethodnu godinu.

Dodao je da se po tom osnovu izdvaja dodatnih nešto više od 2,5 miliona KM.

– Kada uzmemo u obzir sve ove naknade, to je dodatnih 25.600.000 KM na godišnjem nivou koje će Vlada izmjenom ovog zakonskog rješenja u narednoj godini obezbijediti za ove kategorije – naglasio je Višković.