Višković posjetio „ZP-komerc“: U narednom periodu izvoz junećeg mesa u Tursku

80
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je očekivanje da će Mesnoj industriji „ZP-komerc“ iz Bijeljine uskoro biti omogućen izvoz junećeg mesa u Tursku, napominjući da je ovo jedino preduzeće iz Republike Srpske koje je dobilo sertifikat za izvoz na tursko tržište.

Nakon današnje posjete preduzeću „ZP-komerc“ u Vršanima, Višković je istakao da je ovo možda i jedino preduzeće u Republici Srpskoj koje je zaokružilo proizvodni proces, jer imaju svoju proizvodnju, klanje i preradu, sve do gotovih proizvoda.

– Očekujemo da bi ovdje naredne sedmice trebalo da dođe ministar (spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara) Staša Košarac i da se pojave kupci iz Turske, kako bi u što skorije vrijeme bio omogućen izvoz junećeg mesa na tursko tržište – izjavio je Višković novinarima.

On je naglasio da, s druge strane, nadležne u Republici Srpskoj više zanima da omoguće građanima i domaćim prerađivačima da imaju dovoljne količine domaćeg mesa.

– Zbog toga je Vlada ove, kao i prošle godine, intervenisala kod otkupa tovnih svinja i junadi. Cilj nam je da zaštitimo domaće proizvođače, ali i da omogućimo našim građanima da imaju što više domaće hrane – napomenuo je Višković.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Premijer Srpske je naveo da, kupujući domaće znamo šta jedemo, znamo da je to svježe, zdravo i da ako iz svojih kućnih budžeta izdvajamo novac za određene proizvode da onda bar uzimamo ono što je provjereno.

– U ovom trenutku provjereno je jedino domaće i time mi zatvaramo krug, time pomažemo od proizvodnje pa do punjenja budžeta institucija. Na taj način pomažemo i sva davanja iz budžeta prema agraru, penzijama, borcima, socijalnim kategorijama i slično – rekao je Višković.

On je dodao da je cilj današnje posjete Bijeljini da sagledaju stanje na terenu kako bi institucije Republike mogle donositi što bolje mjere.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Direktor Mesne industrije „ZP-komerc“ Ljubiša Rosić istakao je da je odluka Vlade da se ide u interventni otkup tovne junadi i svinja spas za uzgajivače.

– Uzgajivači bez ove pomoći ne bi mogli riješiti svoje probleme. Naša namjera je da otkupimo bar 3.000 junadi – rekao je Rosić.

Sastanku premijera sa rukovodstvom „ZP-komerca“ prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, te poslanik u Narodnoj skupštini Nedeljko Ćorić.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Preduzeće „ZP-komerc“ ima 220 zaposlenih radnika, a u svom sastavu posjeduje repro-centar za proizvodnju svinja, u sklopu koje su farma za proizvodnju brojlera i farma za proizvodnju-tov junadi, te proizvodni pogon za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina.

Zaokružujući proizvodni ciklus, mesna industrija „ZP-komerc“ orijentisana je na domaću proizvodnju iz vlastitog tova i na domaću kooperativnu proizvodnju.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je tri miliona KM za interventni otkup 6.000 tovnih junadi i 10.000 tovnih svinja, kako bi olakšala prerađivačkim kapacitetima Srpske u vrijeme pandemije virusa korona i posljedica koje je donijela privredi, ali i poljoprivrednim proizvođačima.