Višković: Prijedlog izmjena Zakona o PIO treba da ide u proceduru

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da Nacrt zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je predložio poslanik Perica Bundalo, treba da ide u proceduru da se u narednom periodu ne bi dešavali slučajevi u kojima su neke porodice ili građani oštećeni.

Višković je tokom skupštinske rasprave o ovom aktu rekao da ovakve slučajeve uvijek treba posmatrati sa ljudske strane, odnosno postupati tako da se nekome ne stvore životni problemi.

Kada je riječ o penzionom sistemu, Višković je naveo da je prosječna penzija za sve korisnike tog prava 405,6 KM ili 41,35 odsto prosječne plate u Srpskoj.

– Za 40 i više godina penzionog staža to je 415,82 KM ili 42,39 odsto prosječne plate – istakao je Višković i dodao da je učešće starosnih penzija u penzionom sistemu 59,23 odsto, invalidske 13,47 i porodične 27,22 odsto.

On je rekao da penziju od 597 KM prima 15.350 korisnika ovog prava, od 415 KM prima 44.885 penzionera, dok penziju od 405 KM ima 210.351 korisnik.

– To je u zbiru 270.586 korisnika, a razlika do 276.000, koliko je ukupno penzionera, prima penziju manju od 405 KM – kaže Višković.

On je najavio da će u narednih par dana biti isplaćena junska penzija, podsjetivši da je za majsku prikupljeno 83 miliona KM po osnovu poreza za PIO.

– Za tu penziju je bruto iznosu isplaćen 101 milion KM. Mi iz budžeta namirujemo ostatak novca za penzije i dobro je što smo ranije prebacili penzije na trezor. I drugi entitet u BiH je to nedavno uradio, a rade i mnoge zemlje u okruženju – rekao je Višković.

On kaže da je istina da se od penzije ne može živjeti, ali da ljudi razumiju poziciju, status i mogućnosti.

– Oni su više nego zadovoljni dinamikom i redovnošću isplate, da bar na tom planu nemaju problem – napomenuo je Višković i dodao da stalno treba raditi na povećavanju penzija.