Višković: Pripremni radovi za izgradnju bolnice u Trebinju krajem septembra

48
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će pripremni radovi za izgradnju bolnice u Trebinju početi do kraja septembra.

Višković je nakon sastanka sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, kojem su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i renomirani profesor Predrag Peško, poručio je da Vlada Srpske kontinuirano ulaže u zdravstveni sektor i da joj je jedan od prioriteta zdravstvena zaštita.

– Na zadovoljstvo svih nas, danas smo konstatovali da svi rade svoj dio posla i da aktivnosti u vezi sa izgradnjom bolnice teku planiranom dinamikom – rekao je Višković novinarima u Trebinju.

Govoreći o izgradnji bolnice u Trebinju, Višković je rekao da Hercegovini i svima u Republici ovaj kapacitet treba.

– Spremni smo da, po skraćenim procedurama, ali poštujući zakonske propise, ovaj kapacitet gradimo što je moguće brže. Zaključak današnjeg sastanka je bio za sve predstavnike bilo koje institucije da zakonom predviđene rokove krate za 50 odsto. Želimo da pripremni radovi na ovoj bolnici počnu do kraja septembra i tako će i biti – rekao je Višković.

On se osvrnuo na ulaganja u zdravstvo – od Prijedora, preko Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Foče, napominjući da je sada došlo vrijeme da i u Trebinju bude sagrađen savremeni medicinski objekat, odnosno bolnica koja će pružiti adekvatne i pravovremene usluge za sve ljude koji žive na ovim prostorima.

Premijer je napomenuo da je Republici Srpskoj, osim rada na obezbjeđenju osnovnih životnih preduslova, pri vrhu prioriteta zdravstvena zaštita.

– U kontinuitetu ulažemo u zdravstveni sektor. Ja znam da postoje nevjerne Tome koje pričaju kako zdravstveni sektor duguje milijardu KM… Pogledajte naše investicije u taj sektor – one su premašile tu milijardu. Mi smo svjesno išli na varijantu da ulažemo i razvijamo“, rekao je Višković.

Višković je istakao da se, da nije bilo tog sistemskog ulaganja, postavlja objektivno pitanje šta bi bilo sa građanima Republike Srpske za vrijeme kovida 19.

– Znate da smo i Dodik i ja većina ljudi koristila usluge zdravstvenog sektora Republike Srpske. Na ponos svih nas taj sektor je izdržao sve udare koje nisu izdržale mnogo jače ekonomije – rekao je Višković.

On je napomenuo da je i kao čovjek i kao predsjednik Vlade, ponosan na institucije Republike Srpske koje su odvojile tolika sredstva i zdravstveni sektor podigli na zavidan nivo, napominjući da su mnogo veće ekonomije poklekle i mnogo više platile cijenu kovida 19 nego Republika Srpska.

– Velika zahvalnost ide našim ljudima u zdravstvu jer su odradili težak i zahtjevan posao – spasavali živote naših građana u najtežim momentima – rekao je Višković.

Premijer je ponosan i što zdravstveni sektor Republike Srpske nijednog momenta nije bio bez opreme, da nema respiratore, krevete ili da zdravstveni radnici nemaju dovoljno opreme i lijekova.

– Uspjeli smo samo zahvaljujući investicijama koje smo radili u zdravstvu. Uspjeli smo još jednu stvar – zaustavili smo gomilanje obaveza zdravstvenog sektora… koliko je bilo prije četiri godine, sada se znatno smanjilo. Naš zdravstveni sektor u ovom momentu redovno uplaćuje svoje obaveze, imaju uvećane plate i sve što taj sektor treba da ima – rekao je Višković.