Višković: Projekat uređenja Željeznice bio riješen, ali obustavljen zbog proceduralnih propusta

10
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je projekat uređenja korista rijeke Željeznice davno bio završen, da su međunarodna kreditna sredstva bila odobrena, ali da nije realizovan jer je ugovor sa izvođačem potpisan prije isteka žalbenog roka.

– Finansijer je povukao sredstva i čak predložio ostalim međunarodnim finansijerima da taj projekat bude izbačen sa liste projekata. Mi ćemo sutra izaćemo na teren i Vlada će interventno obezbijediti određena sredstva da se to pitanje riješi – rekao je Višković nakon sastanka sa gradonačelnikom i načelnicima opština iz sastava grada Istočnog Sarajeva na kome se razgovaralo o štetama nastalim nakon poplava i načinu njihove sanacije.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Višković je dodao da je to područje i problem plavljenja rijeke Željeznice postoji još iz vremena bivše Jugoslavije i da do danas to pitanje nije riješeno.

– Ne može se sve riješiti u kratkom periodu, ali je urađeno na stotine kilometara uređenih obala rijeka Save, Drine i ostalih rijeka širom Republike Srpske, pa i na ovom prostoru. Tamo gdje je urađeno uređenje nismo imali probleme i štete – istakao je Višković.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

On je dodao da se ne može sve odjedno uraditi, da nema dovoljno novčanih sredstava već da se mora raditi po priortetima i etapama.

– U nekim područjima, poput Bijeljine, nismo u mogućnosti da riješimo imovinske – pravne odnose nekoliko godina. Određeni ljudi misle da je to prilika da zarade milione i ne dozvoljavaju da im se uđe u posjed – objasnio je premijer Srpske i dodao da nijedan projekat ne može biti urađen dok se ti odnose ne riješe.