Višković: Republika Srpska odbacuje kvalifikaciju da su Srbi genocidni

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da Republika Srpska odbacuje kvalifikacije da su Srbi genocidan narod i ukazao na 3.500 srpskih žrtava na području Srebrenice u proteklom ratu.

– Da li se to Srebrenica izjednačava sa Aušvicem, Jasenovcem, Donjom Gradinom i Prebilovcima – upitao je Višković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srpske u Srebrenici na kojoj je razmatrana rezolucija koja će biti razmatrana u Generalnoj skupštini UN.

On je naveo da nisu danas došli u Srebrenicu da bilo koga provociraju ili uznemiravaju i istakao da je želja da imaju miran i ugodan život svi koji žive u ovoj opštini bez obzira na nacionalnu, vjersku i bilo koju pripadnost.

Višković je podsjetio da je Vlada Republike Srspke i ranije praktikovala da održava sjednice u drugim gradovima širom Republike Srposke.

– Želimo da pokažemo da Vlada Republike Srposke želi da radi svoj posao na ustavan i zakonit način bez obzira što se danas u UN pokušava da kreira nekakava rezolucija o Srebrenici i srpskom „genocidu“ – rekao je Višković.

Njemačka rezolucijom o Srebrenici pokušava oprati svoju savjest

Višković je izjavio da je posebno razočaravajuće to što će uvodno izlaganje o rezoluciji o Srebrenici na sjednici Generalne skupštine UN imati Njemačka, ocjenjujući to kao pokušaj da ta zemlja opere svoju savjest ili svoju istoriju.

– Nisu mogli naći od 193 članica UN nekoga ko nije počinio genocid, nego oni našli onoga ko je počinio u istoriji ne jedan, nego više genocida, da sad nama, Srbima stavi etiketu da smo mi genocidni, a da oni pokušaju malo oprati svoju savjest ili svoju istoriju – rekao je Višković.

Višković je istakao da u rezoluciji o Srebrenici posebno iritira što se želi 11. jul u cijelom svijetu proglasiti datumom za obilježavanje genocida, a to Srpska ne može i neće da prihvati.

On je dodao da, bez obzira šta neko mislio, ne može se izjednačiti 700.000 jasenovačkih žrtava, od kojih 500.000 Srba iz Donje Gradine, sa, kako tvrde, 8.000 žrtava u Srebrenici. „A, taj podatak nije tačan“, rekao je Višković.