Višković: Republika Srpska stvorila pozitivnu klimu za investitore

2

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Laktašima da je otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije „Male elektrik drajvs Bosnija“ najbolja potvrda onoga što radi Srpska na stvaranju pozitivne klime za investitore.

– Zahvalni smo ovoj kompaniji koja je demantovala sve one koji smatraju Srpsku nepoželjnom destinacijom. Neko ko ovdje radi više od 20 godina, ko je prije ove investicije imao 400 zaposlenih, danas njih 600, do kraja godine 800 i sa ciljem od 1.000 radnika jasno pokazuje kakve uslove za poslovanje ima – rekao je Višković.

Višković je naveo da će vrijeme pokazati da je rukovodstvo kompanije „Male“ donijelo ispravnu odluku da ovdje razvija biznis i da iz godine u godinu povećava broj radnika.

U obraćanju prije zvačnog otvaranja pogona u Poslovnoj zoni Aleksandrovac kod Laktaša, Višković je naglasio da u poslu nema ljubavi, već je profit vodilja onome ko želi da investira.

– Zbog toga je sasvim jasno zašto je ova kompanija danas u Laktašima, u predgrađu EU. Naši ljudi nemaju potrebe da odlaze da bi radili u ovoj kompaniji u Njemačkoj ili nekoj drugoj državi, već mogu da rade ovdje i imaju plate koje su iznad prosjeka u Srpskoj – istakao je Višković i dodao da je to najveći uspjeh ove investicije.

Višković je naglasio da je kompanija samo u objekte u Aleksandrovcu uložila više od 20 miliona evra, a dodatna ulaganja će biti mašine koje treba da se instaliraju, kao najsavremenija oprema koja će koštati nekoliko desetina miliona evra.

On je podsjetio da se stotinjak metara od ovog pogona gradi novi objekat kompanije iz Italije, koji će investiciono biti veći od ovog današnjeg, kao i da je među značajnijim ulagačima i slovenačka „Iskra“ koja gradi u Poslovnoj zoni u Aleksandrovcu.

– Zar se može na bolji način proslaviti Dan grada Laktaši od toga da danas ovako renomirana kompanija otvara svoje pogone čiji će se proizvodi slati širom svijeta – dodao je Višković.

Pogon su otvorili Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe „Male“ Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika i mehatronika ove grupe Martin Velhofer i Guntram Has, kao i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Na otvaranju su bili i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, te brojni građani.

Kompanija „Male“ vodeći je dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu. Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila.

Ova kompanija u Laktašima zapošljava 600 radnika, sa tendencijom da taj broj dostigne 1.000.