Višković: Sa kineskim kompanijama projekti vrijedni više od dvije milijarde KM

19
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras u Pekingu da vidi veliku razvojnu šansu Republike Srpske uz pomoć kompanija koje dolaze iz Kine, navodeći da sa tim kopanijama Srpska radi na projektima vrijednim više od dvije milijarde KM.

Višković je na svečanom dočeku dobrodošlice u Pekingu zahvalio za podršku koju kineske kompanije pružaju Republici Srpskoj.

– U ovom momentu mi imamo u fazi pregovaranja i realizacije projekata sa vašim kompanijama preko dvije milijarde KM. To su projekti u fazi energetike i putne infrastrukture – naveo je Višković.

Višković se sastao u Pekingu sa predstavnicima Kineske državne građevinske inženjerske grupe i Kineske željezničke inženjerske grupe, koji su mu pripremili svečani doček dobrodošlice.

– Svima koji ste večeras ovdje želim da se zahvalim na svemu što činite da naš boravak ovdje u Kini, Pekingu, bude na najvišem mogućem nivou. Pitali su me da li sam umoran poslije napornog puta, nisam umoran kada se nalazim među prijateljima – rekao je Višković.

Premijer Srpske tokom posjete Kini sastaće se sa predstavnicima kineskih kompanija, te posjetiti sajam potrošačkih proizvoda i predstaviti potencijale Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Višković će razgovarati sa delegacijom grupacije „Sinofarm“, te predstavnicima kompanija „Čajna enerdži grup“ i Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije AVIK, kao i sa predstavnicima kineskih kompanija iz oblasti infrastrukture, građevine i željezničkog saobraćaja.

Nakon sastanaka koje će imati u Pekingu, Višković će sa članovima delegacije posjetiti i Hainan gdje se održava jedan od najvećih međunarodnih sajmova potrošačkih proizvoda „EKSPO 2023“.