Višković sa Šešlijom: Vlada će obezbijediti sredstva za doprinose radnika bolnice „Srbija“

24
Foto: FENA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada naći sredstva da budu uplaćeni doprinosi radnicima Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu koji imaju više od 40 godina staža kako bi mogli ostvariti pravo na penziju.

Višković je nakon susreta sa direktorom Bolnice „Srbija“ Nebojšom Šešlijom izjavio da je želio da iz prve ruke čuje o epidemiološkoj situaciji na ovom terenu, sa kakvim problemima se suočavaju i šta očekuju od Vlade Republike Srpske.

– Dogovorili smo da iznađemo dodatna novčana sredstva za Bolnicu „Srbija“ kako bi Bolnica mogla da penzioniše određen broj radnika, a da na njihovo mjesto budu primljeni novi radnici zdravstvene struke kako bi što spremnije dočekali nadolazeće dane i najavu kako korona sa sezonskom gripom može izazvati još veće probleme od onih koje smo imali do sada – izjavio je Višković novinarima.

On je istakao da se Republika Srpska sprema za nove okolnosti na svim područjima od Banjaluke do Trebinja.

Direktor Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija rekao je nakon sastanka da je dobio obećanje da će Vlada Republike Srpske naći sredstva da se plate doprinosi radnicima ove bolnice koji imaju više od 40 godina staža, a koji im nisu plaćeni u ranijem periodu.

Šešlija je rekao da određeni broj radnika ove zdravstvene ustanove ispunjava jedan od uslova za penzionisanje, da postoje oni koji imaju više od 40 godina radnog staža, ali još nemaju 65 godina života i žele da idu u penziju.

– Zbog ranije neplaćanih doprinosa, nismo bili u mogućnosti da obezbijedimo sredstva za njihovo penzionisanje. U dogovoru sa premijerom Viškovićem imamo obećanje i dogovorili smo da u narednom periodu te radnike penzionišemo i umjesto njih primimo nove mlade medicinske radnike koji će spremnije odgovoriti zahtjevima u borbi sa virusom korona i ostalim obavezama koje će biti pred njima u našoj ustanovi – naglasio je Šešlija.

On je dodao da je Bolnica „Srbija“ preduzela sve neophodne pripreme da ojača kapacitete u borbi protiv virusa korona.

– Sve što smo dobili kao preporuke Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo uradili smo i spremno dočekujemo mogući novi talas virusa korona – rekao je Šešlija.