Višković sa Uberovom: Srpska uspješno odgovorila izazovima epidemije virusa korona

16
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u razgovoru sa ambasadorom Njemačke u BiH Margret Uber istakao je da je Srpska od prvog registrovanog slučaja virusa korona uspjela da svakom građaninu obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kao i opremu za zdravstveni sektor, te da sada, nakon godinu dana, požrtvovano radi na nabavci vakcina radi zaštite zdravlja stanovništva.

Višković je rekao da je u Republici Srpskoj počela vakcinacija zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa prema planu vakcinacije, te izrazio nadu da će ugovorena količina od 800.000 doza vakcine protiv kovida 19 biti isporučena.

Sagovornici su na sastanku u Banjaluci istakli da je vakcinacija u uslovima pandemije jedini efikasan način sprečavanja širenja virusa korona, te naglasili da mnoge zemlje nastoje prevazići problemi koji su trenutno prisutni po pitanju nabavke vakcine protiv virusa korona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Višković i Uberova razgovarali su i o štetnim posljedicama virusa korona na situaciju u privredi, ističući da mjere zatvaranja koje su u Republici Srpskoj bile na početku pandemije, a koje su i dalje prisutne u Njemačkoj, ostavljaju negativne posljedice na funkcionisanje privredne aktivnosti, posebno u oblasti malog i srednjeg preduzetništva.

Predsjednik Vlade Srpske zahvalio je Uberovoj za njemačku donaciju zaštitne medicinske opreme Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Na današnjem sastanku istaknut je značaj dobre saradnje sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ koja sa određenim agencijama i ministarstvima u Republici Srpskoj realizuje projekte u različitim oblastima.