Višković: Smjena Rešićeve stvar politike, biće novih smjena

35
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u emisiji Pečat da je smjena ministrice lokalne uprave i samouprave Lejla Rešić stvar politike i koalicionih dogovora ili ne dogovora. Najavio je da će biti novih smjena u Vladi.

Istakao je da je Rešićeva korektno radila svoj posao i da je i ona svjesna dešavanja koja su se desila u Prijedoru.

– Ovo je za mene sasvim normalno. Iz SNSD-a je prije desetak dana upućen dopis na osnovu koalicionog dogovora, da u vijeme izborne godine, u vrijeme kad ima i termin za raspisivanje lokalnih izbora za 2020. godinu, stav svih političkih partija, da oni koji su u koaliciji na republičkom nivou ne mogu da prave koalicije sa opozicijom i na lokalnom nivou. Upravo to se u Prijedoru desilo i to je posljedica razrešenja ministrice – rekao je Višković.

Naveo je da je rano govoriti o novom kandidatu za ministra i da je to stvar DNS-a.

– To mjesto pripada njima i oni će dati ime novog ministra – rekao je Višković.

Smatra da ne očekuje da će doći do remećenja odnosa između DNS-a i SNSD-a, bar na republičkom nivou.

– Planirano je da se narednih dana sastane vrh DNS-a i SNSD-a i da se prevaziđe ova situacija, kao da se dogovore dalje aktivnosti vezane i za lokalne izbore – istakao je Višković.

Premijer je rekao da nema nikakve bojazni što se tiče funkcionisanja same Vlade.

– Mi imamo u Skupštini dvotrećinsku većinu i ne očekujem sa strane DNS-a da će oni praviti bilo kakve odklone po pitanju skupštinske većine i podrške Vladi Republike Srpske – rekao je Višković.

Naveo je da će smjena u Vladi sigurno biti.

– Ja ću donijeti odluke kada dođe vrijeme – rekao je Višković.

Istakao je da su građani i javnost presudni za svačiji rad pa tako i rad Vlade i pojedinih ministara i da će to poštovati.

– Ono što je za mene kao predsjednika Vlade najbitnije je stav naših građana o našem radu i našim mjerama i tako ću se i ponašati – zaključio je Višković.

Ostavka Radončića odgovoran čin

Komentarišući ostavku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića, Višković je istakao da je to odgovoran čin.

– Transkripti sa sjednice Predsjedništva BiH pokazuju da je on upoznao članove Predsjedništva o dešavanjima u vezi sa migrantskom krizom. On je imao najbolju namjeru da to pitanje bude riješeno, ali očito nije bilo političke volje za to, prije svega u Federaciji BiH, i on je preduzeo odgovoran čin da ne bi sutra nosio teret odgovornosti za nešto što ne može da promijeni. Malo je takvih u BiH – ocijenio je Višković.