Višković: Srpska ne može preuzeti dodatne troškove za zaštitu granice

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska neće dozvoliti da granica ostane nezaštićena, ali da ne može preuzeti dodatne troškove za smještaj i ishranu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova nakon što je Međunarodna organizacija za migracije obavijestila Graničnu policiju BiH da od 31. januara nije u mogućnosti da to finansira.

Višković je istakao da je Republika Srpska i do sada imala značajne troškove za oko 100 pripadnika MUP-a koji borave kao ispomoć na granici.

– Mi smo preuzimali troškove za njihove dnevnice, gorivo i druge obaveze i na godišnjem nivou izdvajali oko milion i po KM. Hrana i smještaj tih ljudi na godišnjem nivou košta oko četiri miliona KM i mi ne možemo preuzeti i te troškove. Ovo pokazuje u kakvim uslovima funkcioniše BiH. Oni koji se zaklinju da pomažu, uskraćuju pomoć BiH kada joj je ona najpotrebnija – rekao je Višković novinarima u Trebinju.

On je dodao da je u vezi sa ovim problemom u kontaktu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, te da će obavijestiti Savjet ministara, Ministarstvo bezbjednosti i Graničnu policiju da Srpska ne može prihvatiti da plaća hranu i smještaj za pripadnike MUP-a koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.

– Savjet ministara je dobio proširenje budžeta i ako žele da obezbijede granicu neka za to izdvoje sredstva. MUP Srpske je spreman da nastavi da radi na tim poslovima, ali nećemo raditi na svoju štetu – poručio je Višković.

Suzbijanje migranata u prelasku granice, podsjetio je premijer Republike Srpske, nije obaveza MUP-a Srpske, već Granične policije BiH.

– Bilo bi realno da Granična policija ojača svoje kapacitete, zaposli nove ljude i obavlja Ustavom propisane nadležnosti. Ako naši policajci budu morali da napuste granicu, oni će se povući u unutrašnjost Srpske i raditi i dalje svoj posao, te sve migrante koji pređu granicu evidentirati i prevoziti u migracione centre – naglasio je Višković.

IOM je obavijestio Graničnu policiju BiH da od 31. januara nije u mogućnosti da finansira troškove smještaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji u nadzoru granice.

Imajući u vidu da na taj način IOM ostavlja granicu Republike Srpske sa Srbijom nezaštićenom u trenutku kad se očekuje novi priliv migranata, Granična policija je, prema saznanjima Srne, o tome obavijestila Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara od kojeg traži da hitno budu obezbjeđena dodatna sredstva za ovu namjenu kako bi aktivnosti MUP-a Srpske na ispomoći pripadnicima Granične policije bile nastavljene.