Višković u Bjelosavljevićima kod Sokoca: Kreirati uslove za ostanak na selu

19
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je jedno od Vladinih strateških opredjeljenja to da se kreiraju povoljni uslovi koji će ljude zadržati da žive na selu.

Višković je, tokom obilaska poljoprivrednog gazdinstva Brane Đurevića u Bjelosavljevićima kod Sokoca, naveo da na području sokolačke opštine postoje idealni uslovi za bavljenje stočarstvom i da se nastoji da se politikom podsticaja omogući ljudima koji se time bave da mogu da dobro žive od svog rada, objavljeno je na sajtu Vlade Srpske.

– Đurevići su upravo takav primjer i posjetom ovom gazdinstvu želio sam da pokažem da ovi ljudi nisu sami i da će u Vladi uvijek imati podršku – rekao je Višković.

Đurević, zajedno sa suprugom, roditeljima i sinovima, drži 10 krava i stado od osamdesetak ovaca i trudi se da uveća stočni fond.

– Što se mene tiče, ja svoju egzistenciju i dalje vidim ovdje, na čistom planinskom vazduhu, gdje nam priroda obezbjeđuje savršene uslove za stočarstvo i, posebno, proizvodnju mlijeka – naveo je Đurević.

On je, kako bi obezbijedio dodatne prihode, ali i podstaknuo komšije da se intenzivnije bave stočarstvom, u svom gazdinstvu organizovao mini-otkupnu stanicu na kojoj farmeri sa ovog kraja predaju mlijeko koje otkupljuje bilećka mljekara „Pađeni“.

Na Sokocu je prošle godine ostvaren rekordan rast u proizvodnji mlijeka. Tokom prošle godine 250 poljoprivrednika sa ovog kraja mljekarama „Milkos“ i „Pađeni“ isporučilo je 3,15 miliona litara mlijeka, odnosno 573.000 litara više nego 2019. godine.