Višković: U bijeljinsku bolnicu stiže nova oprema za bolju dijagnostiku

18
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas da će u bijeljinsku bolnicu „Sveti vračevi“ stići nova oprema, koja uključuje CT skener i magnetnu rezonancu, što će omogućiti dobru dijagnostiku.

– Moramo što više para da ulažemo u preventivu da ne dolazimo u poziciju da liječimo. Ako korona može da nas nauči nekim stvarima onda je to preventiva. Sa nivoa Vlade ćemo pokrenuti akciju za preventivne preglede – rekao je Višković novinarima u Bijeljini, koji je danas sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović razgovarao sa rukovodstvom bijeljinske bolnice.

On je istakao da rukovodstvo Srpske dijeli zadovoljstvo sa zdravstvenim radnicima što je epidemiološka situacija pod kontrolom, te što je broj oboljelih značajno manji.

– Međutim, dijelim mišljenje i direktora bijeljinske bolnice da se mi već sad moramo pripremiti za naredne dane ne znajući da li će pripremljeni kapaciteti biti potrebni – rekao je Višković.

On je naveo da će u ovoj zdravstvenoj ustanovi biti ojačani kiseonički dovodi i povećan broj ležajeve.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je bijeljinska bolnica srce života ove regije i da je stanje u zdravstvu neuporedivo bolje od kada je izgrađena.

Ona je poručila da je zahvalna na onom što rade ljudi u zdravstvenom sektoru, a posebno onom što su uradili u toku pandemije.

Cvijanovićeva je iskazala zahvalnost i Vladi Srpske koja je intervenisala kada je u pitanju zdravstveni sektor, ali i podrškom privredi da se ne ugase radna mjesta i lokalnim zajednicama kojima je nadomjestila sredstva koje su izgubile usljed smanjenih prihoda.

Ona je ukazala da to posmatra kao veliki potencijal Republike Srpske – prvo onaj ljudski, stručni, pa patriotski i naravno institucionalni.

– Mi smo ozbiljna zajednica iako smo malobrojni u odnosu na neke velike i mnogoljudne zajednice i uvijek sam ponosna kada prepoznam taj kapacitet koji ulažemo, svako kao pojedinac i naravno institucije sa svoje strane i zajedno sa namjerom da previmo bolji ambijent — rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da podržava ono što je vidjela u bolnici u Bijeljinii.

Direktor Bolnice „Sveti vračevi“ Zlatko Maksimović je poručio da vjeruje da će svi zajedno napraviti sve da korisnici usluga imaju što bolju zdravstvenu zaštitu.

– Na sastanku sam prenio dai mamo određenu opremu koja je zastrtarjela, da treba ulagati u vozni park i neke druge probleme. Mi već popravljamo finansijsko stanje i bitno je da imamo plan – rekao je Maksimović.