Višković: U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE „Dabar“

34
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane (HE) „Dabar“.

Nakon sastanka sa rukovodstvima „Elektroprivrede Republike Srpske“ i preduzeća HE „Dabar“ i „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET), Višković je najavio da se u narednih mjesec dana može očekivati da bude završena procedura izbora strateškog partnera za nastavak projekta HE „Dabar“.

– Do sada je više od 100 milona KM utrošeno u okviru ovog projekta za tunele, pristupne puteve i izgradnju elektro i vodo mreže – rekao je Višković.

On je rekao da bi kineski partner trebalo da do 14. februara da konačnu ponudu koju će razmotriti Vlada Republike Srpske.

Govoreći o problemima preduzeća HET koji su proistekli zbog nerada HE „Plat“ kod Dubrovnika, Višković je naglasio da je zbog nerada „Plata“ izgubio, ne samo HET, nego i cijela Hercegovina.

– Ipak, nismo sjedili skrštenih ruku. Odmah se djelovalo sa HE ‘Čapljina’ i smanjeni su gubici – rekao je Višković.

Foto: SRNA

Direktor preduzeća HE „Dabar“ Željko Zubac rekao je da se privodi kraju proces javne nabavke za odabir partnera za finansiranje i izgradnju preostalih objekata ove hidroelektrane.

On je naveo da je procijenjena vrijednost HE „Dabar“ oko 300 miliona evra.

Direktor preduzeća HET Gordan Mišeljić rekao je da bi prva mašina u HE „Plat“ trebalo da počne sa radom 15. februara.