Višković: U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE „Dabar“

26
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane (HE) “Dabar”.

Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET), Višković je najavio da se u narednih mjesec dana može očekivati da bude završena procedura izbora strateškog partnera za nastavak projekta HE “Dabar”.

– Do sada je više od 100 milona KM utrošeno u okviru ovog projekta za tunele, pristupne puteve i izgradnju elektro i vodo mreže – rekao je Višković.

On je rekao da bi kineski partner trebalo da do 14. februara da konačnu ponudu koju će razmotriti Vlada Republike Srpske.

Govoreći o problemima preduzeća HET koji su proistekli zbog nerada HE “Plat” kod Dubrovnika, Višković je naglasio da je zbog nerada “Plata” izgubio, ne samo HET, nego i cijela Hercegovina.

– Ipak, nismo sjedili skrštenih ruku. Odmah se djelovalo sa HE ‘Čapljina’ i smanjeni su gubici – rekao je Višković.

Foto: SRNA

Direktor preduzeća HE “Dabar” Željko Zubac rekao je da se privodi kraju proces javne nabavke za odabir partnera za finansiranje i izgradnju preostalih objekata ove hidroelektrane.

On je naveo da je procijenjena vrijednost HE “Dabar” oko 300 miliona evra.

Direktor preduzeća HET Gordan Mišeljić rekao je da bi prva mašina u HE “Plat” trebalo da počne sa radom 15. februara.