Višković u Rudom: Unapređenje prarade drveta značajno radi izvoza finalnih proizvoda

3
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ukazao je danas u Rudom na značaj otvaranja i razvoja proizvodnih kapaciteta u rubnim opštinama Srpske, kao i unapređenje prerade drveta kako bi se izvozili finalni proizvodi umjesto trupaca.

Višković je danas u Rudom prilikom posjete proizvodnim pogonima preduzeća „Trejd sistem“, koje se bavi preradom drveta, izrazio zadovoljstvo što je ovo preduzeće za godinu dana unaprijedilo proizvodnju idući ka finalnom proizvodu.

– U finalnom proizvodu imate valorizaciju vrijednosti, povećanje za nekoliko puta vrijednosti sirovine, povećanje broja zaposlenih – rekao je Višković i naglasio da Vlada Srpske podržava tu vrstu preduzetništva.

On je pohvalio napore vlasnika „Trejd sistema“ braće Trkulja koji sa svojim proizvodima, troslojnim lijepljenim pločama i elementima, polako, osim na tržištu Srbije koje im je bilo primarno, osvajaju i italijansko tržište.

Navodeći da Trkulje imaju svoje poslovne partnere u Višegradu i Han Pijesku, Višković je naglasio i značaj povezivanja manjih drvoprerađivača u Srpskoj kako bi se ispunili zahtjevi evropskog tržišta.

– Neko obezbjeđuje sirovinu, neko radi prorez, drugi doradu, treći finalizaciju – dodao je Višković.

Direktor preduzeća „Trejd sistem“ Dragan Trkulja rekao je da je riječ o porodičnom biznisu koji je prije 20-ak godina započeo njegov otac, a sada vodi on sa bratom.

– Imamo 20-ak zaposlenih u pogonu, a sa kooperantima iz Višegrada i Han Pijeska radi se o ukupno 40-ak angažovanih – naveo je Trkulja.

On je dodao da u svom proizvodnom pogonu proizvode rezanu građu i pločaste materijale, kao i proizvode od toga.