Višković u Trnovu uručio ključeve kuće sedmočlanoj porodici Stanković

135
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je u Trnovu sedmočlanoj porodici Stanković uručio ključeve kuće koja je kupljena sredstvima iz budžetske rezerve premijera.

Na ovaj način riješen je smještaj porodice sa petoro djece koja se prošle godine u Trnovo vratila iz Srbije.

– Svi znamo šta znači riješeno stambeno pitanje jer se radi o najosnovnijem životnom pitanju – rekao je Višković.

Podsjećajući da ovo nije prvi slučaj stambenog zbrinjavanja koji je rješavan sredstvima kabineta premijera Srpske, Višković je najavio da će i u budućnosti, gdje god se ukaže ovakva potreba, pomagati.

– Posebno mi je drago što se radi o porodici sa petoro male djece koja su osnovci i pohađaju Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Trnovu – istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, činjenica da je u Trnovu u 2018. godini bilo dvoje prvačića, a ove godine ih je 10, pokazuje da ova lokalna zajednica zajedno sa institucijama Republike Srpske radi značajan posao na obezbjeđivanju uslova za ostanak svojih stanovnika.

– Ne moraju svi da idu u velike centre i tamo traže egzistenciju – zaključio je Višković, koji je precizirao da je za kupovinu kuće za smještaj porodice Stanković iz budžetske rezerve premijera izdvojeno 25.000 KM.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović konstatovao je da je stambeno zbrinjavanje porodice sa petoro djece školskog uzrasta veliki dan za ovu lokalnu zajednicu, koja se bori da poveća natalitet i broj učenika u školi.

Gagović je naveo da je premijer Srpske prilikom jedne ranije posjete Trnovu obećao da škola i dom zdravlja u ovoj opštini neće biti ugašeni i da je to obećanje ispunio.

Načelnik Trnova pozvao je sve porodice koje u drugim mjestima nemaju adekvatan smještaj da dođu u ovu lokalnu zajednicu koja je u mogućnosti da opštinske stanove ustupi na besplatno korištenje, a skorim otvaranjem određenih proizvodnih pogona, biće u mogućnosti i da obezbijedi radna mjesta.

Aleksandar Stanković zahvalio je na riješenom stambenom pitanju, ističući da je ovim riješeno osnovno životno pitanje njegove porodice.

On je naveo da je nakon rata radio u Trnovu i živio kao podstanar, ali da je zbog nemogućnosti da riješi osnovna egzistencijalna pitanja otišao sa porodicom u Srbiju, gdje su proveli pet godina, ali da se u dogovoru sa Gagovićem prošle godine vratio u ovu opštinu.

U saradnji sa lokalnom zajednicom, za Aleksandra je ranije obezbijeđen i posao.

Sva djeca školskog su uzrasta i pohađaju Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Trnovu, čiju je sportsku dvoranu danas otvorio premijer Višković.