Višković: U Ustavu jasno definisano da imovina pripada entitetima – Ambasada SAD da se ne miješa

7
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ambasadori nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje stvari jedne zemlje, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković za RTRS.

– Vidjeli ste obrazloženje, izjavu ili stav američke Ambasade iz Sarajeva koja ne uvažava Ustav zemlje u kojoj se nalaze. Ambasada, bez obzira koliko moćne zemlje svijeta, ne može se ponašati na takav način u jednoj suverenoj zemlji – naglasio je Višković.

Višković je rekao da je „očito da je BiH protektorat“.

– Više je nego jasno da oni smatraju da BiH nije suverena. Iako se uvijek u nekim izjavama pozivaju upravo na suverenost, oni sami ruše tu suverenost. Ako je to suverena zemlja, oni ne mogu davati takve izjave koje su u suprotnosti sa Ustavom ove zemlje – rekao je Višković.

Višković je podsjetio da je „u Ustavu ove zemlje jasno definisano da imovina pripada entitetima, nikako zajedničkim institucijama“.

– A onda se ambasador drzne da nama kaže: „Znate, imaju sudske presude i O‘Brajan kad je boravio u BiH, on je to rekao.“ Ne zanima me šta je rekao O‘Brajan. Nisam ni slušao, niti me zanima. Ja poštujem Ustav ove zemlje, a u Ustavu ove zemlje imovina pripada entitetima i tako će i ostati. Ja uvažavam Ameriku kao najmoćniju zemlju na svijetu, ali ne mogu da uvažim suvisla obrazloženja ili izjave, pa makar se zvao i ambasador SAD – istakao je Višković.

Višković je napomenuo da „vrijeđa inteligenciju, zdrav razum u smislu da vam neko kaže da je neka sudska presuda, koja je donešena pod uticajem, koja je politički donešena, koja je donešena od strane stranih sudija, iznad Ustava ove zemlje“.

– Izvinite, nije, ne može i neće biti. Nemojte to raditi prema građanima i narodima koji žive na ovim prostorima. To je šteta i Bošnjacima, i Hrvatima i Srbima. Jedini napredak, jedini pravi put razvoja ove zemlje i naroda koji ovdje žive je da suvereno donose odluke izabrani zvaničnici, predstavnici sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH, a da je krajnje vrijeme da se svim ovim, ja sam ih prozvao šaptačima, zahvalimo na njihovom šaptanju, na njihovom savjetovanju i da kažemo: „Znate, mi smo dovoljno odrasli, dovoljno inteligentni i dovoljno školovani da znamo šta nam je bolje, najbolje činiti u interesu građana koje predstavljamo“ – poručio je Višković.

Višković je Marfiju poručio da „bez obzira iz koje zemlje dolazite, nemate pravo da se miješate u unutrašnje stvari jedne zemlje“.

– Nemojte ni pokušavati da imovinu sa entiteta prenosite ili pokušavate prenijeti na zajedničke institucije. To vam neće poći za rukom, šta god to značilo – zaključio je Višković.