Višković: Univerzitet u Istočnom Sarajevu dokazao da je vodeći u u naučnoistraživačkom radu

4
Foto: @Vlada_Srpske/Twitter

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je za 30 godina rada dokazao da je, pored Univerziteta u Banjaluci, vodeći u Republici Srpskoj u naučnoistraživačkom radu o čemu svjedoče brojni sporazumi potpisani sa univerzitetima u BiH, regionu i šire, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu premijer Republike Srpske Radovan Višković.

– Sjećam se trenutaka kada smo devedestih počinjali i nije to bio nimalo lak period. Počelo se sa nekih pet fakulteta, a danas je 15 i dvije akademije u više od deset gradova i opština širom Republike Srpske. To je po meni najveća prednost ovog univerziteta – rekao je Višković, koji je prisustvovao svečanoj akademiji povodom 30 godina Univerziteta.

Višković izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da čestita ovaj jubilej rektoru Milanu Kuliću i svim zaposlenima na Univerzitetu, kao i svim građanima istočnog dijela Republike Srpske.

Premijer Srpske je ukazao na činjenicu da nisu koncentrisani svi fakulteti na jedno mjesto na koje bi se privlačili studenti da moraju napustiti svoje domove, kuće i porodice da dođu i studiraju.

Naprotiv, istakao je Višković, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je imao sasvim drugačiju strategiju – da se akademska zajednica približi građanima i da studenti zadovolje svoje potrebe u mjestu stanovanja.

On je naveo da se vrijednost toga ne može izračunati, posebno kada se ima u vidu da treba otići od kuće i platiti stanovanje, hranu i ostalo.

– Ovako su zadržani u svojim mjestima stanovanja, a fakulteti su došli do studenata – rekao je Višković.

Višković je izrazio posebno zadovoljstvo što je za 30 godina rada Univerziteta, studije završilo više od 18.000 studenata.

– Oni su danas među nama kao kolege, predavači, asistenti i profesori, ali su i na značajnim pozicijama u institucijama, realnom i javnom sektoru. To je i najveći doprinos Univerziteta – rekao je Višković.

On je izrazio zadovoljstvo i povezanošću Univerziteta sa potrebama privrede koja je na zavidnom nivou, istakavši da su privredi upravo potrebni mladi i školovani ljudi.

– Ulaganja koje je Vlada Republike Srpske činila prema Univerzitetu u Istočnom Sarajevu su u nekom perodu bila manja ili veća, ali se nadam da smo zadovoljili sve potrebe Univerziteta i studenata. Gradili smo nove fakultete, smještajne kapacitete, sada i Rekotorat i Muzičku akademiju, gradimo Fakultet za fizičku kuluru na Palama – rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske izrazio je posebno zadovoljstvo što je jubilej Univerziteta u Istočnom Sarajevu povezan sa rođendanom Republike Srpske, što i jedno i drugo slave 30 godina.

– Žao mi je i znam da je rektor Kulić imao istu namjeru kao i ja da ovaj jubilej obilježimo u novoj zgradi Rektorata, ali nismo mogli isključivo zbog procedura i Zakona o javnim nabavkama. Ali završili smo i to, izabran je izvođač i imaće neko priliku da iduće godine slavi jubilej u novim prostorijama. To je Univerzitet i zaslužio – rekao je Višković.

Predsjednik Vlade uputio je čestitku svima koji su dali doprinos rastu u razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.