Višković: Uskoro dodatne mjere iz sfere pronatalitetne politike

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će uskoro biti kreirane dodatne mjere iz sfere pronatalitetne politike, ističući da je javnost pozitivno ocijenila odluku da se za svako novorođeno dijete u poljoprivrednim gazdinstvima u Srpskoj dodijeli 500 KM.

Višković je rekao da je to samo jedna od najavljenih mjera demografske politike s ciljem da sela u Srpskoj opstanu i da se u njima podstakne rađanje što više djece.

On je pojasnio da je riječ o mjeri dogovorenoj u skladu sa ovogodišnjim povećanjem agrarnog budžeta u Srpskoj sa 71 na 75 miliona KM.

Srna je nedavno objavila da će za svako novorođeno dijete u poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srpskoj biti dodijeljeno 500 KM u okviru najnovije mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, radi doprinosa nastojanjima Vlade i ostalih institucija da poprave demografsku sliku.

Resorni ministar Boris Pašalić rekao je tada da se od ovog mjeseca prvi put uvodi ta mjera kao podrška rađanju djece u poljoprivrednim gazdinstvima.

– Za to su obezbijeđena sredstva. Cilj je da roditelji na neki način prenose upravljanje gazdinstvima na djecu, što će podrazumijevati i veće podsticaje. Problem odliva stanovništva nije vezan samo za seosku populaciju, zbog čega svi na tom planu moramo da učinimo maksimum – rekao je Pašalić Srni.

On je konstatovao da ostanak mladih na selu treba podsticati na svaki način jer je njihov odliv veliki problem.