Višković: Ustav je temelj na kojem Srpska i danas počiva

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je Srni da je prvim Ustavom određen politički okvir Republike i funkcionisanje njenih institucija, stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva, te jasno poručeno da srpski narod želi da živi u demokratski uređenom društvu.

– Dan kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske istorijski je važan datum za srpski narod na ovim prostorima. Hrabrost i vizija tadašnjeg rukovodstva i cjelokupnog srpskog naroda bile su od vitalnog značaja da se snažno odgovori na dešavanja u tom vremenu i da Republika Srpska bude uređena kroz njen najveći zakonodavni akt – Ustav – ocijenio je Višković.

On je poručuje da to obavezuje da Republiku Srpsku, uprkos pritiscima kojima je i danas izložena, nastave čuvati i razvijati kao društvo u kojem se poštuju prava i slobode svih njenih građana.

– Činjenica da je Republika Srpska međunarodno verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom dodatno potvrđuje njen legitimitet i ojačava njen pravni, ustavni i politički kapacitet. Naše prioritetno opredjeljenje je povratak na izvorni Dejtonski sporazum – istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske, u okviru svojih nadležnosti, dosljedno je posvećena funkcionisanju ustavnopravnog i političkog sistema i jačanju pozicije Republike Srpske.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.