Višković: Uvesti nižu stopu PDV-a, a više oporezovati luksuz

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da BiH treba da ima diferenciranu stopu PDV-a, što znači da za osnovne životne namirnice, dječiju opremu, školski pribor i slične artikle bude smanjena ili čak nulta stopa PDV, a da većom stopom bude oporezovan luksuz.

Višković je podsjetio da u Parlamentarnoj skupštini BiH već postoji radna verzija zakona o PDV-u na koju je stiglo mnogo prigovora, te da je dogovoreno da bude formirana radna grupa da analizira sve modele, a da onda na njihov prijedlog vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Savjet ministara daju saglasnost.

– Sve su opcije otvorene, a šta će predložiti radna grupa, to u ovom trenutku ne znam – rekao je Višković za Glas Srpske. Odgovarajući na pitanje da li postoji rizik da bi došlo do zloupotreba u slučaju uvođenja diferencirane stope PDV-a, Višković je naveo da nije saglasan sa takvim stavovima.

– Ako svi svoj posao rade odgovorno i transparentno, nemoguće je napraviti zloupotrebe. Većina evropskih zemalja ima više stopa PDV-a. Ako ne bude uvedena diferencirana stopa, bilo kakva druga izmjena zakona ne bi dala rezultate – dodao je Višković.

Govoreći o sporu između Srpske i FBiH u vezi sa podjelom prihoda od PDV-a, Višković je naglasio da nije postignut konačan dogovor, ali da postoji spremnost i iz FBiH da bude potpisan sporazum o poravnanju.

– I Srpska ima obaveze prema FBiH iz ranijih godina. Kada se sve to ‘prebije’, Republika Srpska bi trebalo da bude u plusu od 33 do 35 miliona KM. Ako se Vlada FBiH saglasi sa ponuđenim sporazumom i poravnanjem, ići ćemo na povlačenje tužbi – rekao je Višković.

On je istakao da je skoro više od milijardu KM koje se odnose na Republiku Srpsku bilo blokirano u Savjetu ministara ili Parlamentarnoj skupštini BiH, iako su sve procedure u Srpskoj bile ispoštovane, ali da sada slijedi deblokada kao što je slučaj sa “Elektroprenosom BiH”.

Višković je podsjetio da bi se ovih dana navršile dvije godine od blokade “Elektroprenosa BiH” zato što se Bošnjaci i Hrvati nisu mogli dogovoriti o direktoru, zbog čega je nastala blokada.

– Srbin je osam godina bio direktor, Hrvat je već šest i na moj prijedlog je prihvaćeno da on ostane još dvije godine, a da onda po rotaciji na tu funkciju dođe Bošnjak. U ‘Elektroprenosu’ nije odblokirano samo 120 miliona KM kao što se spekulisalo u javnosti, već sva sredstva, ali mi u ovom trenutku imamo projekte koji su prošli sve faze do nivoa realizacije u visini od 120 miliona KM i oni sada idu u realizaciju – pojasnio je Višković.

Govoreći o dešavanjima na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Višković je rekao da bi volio da nije bio u pravu kada je upozoravao da pojedini poslanici smatraju da je parlament mjesto gdje treba da liječe frustracije. On smatra da je zbog stalnih zloupotreba potrebna hitna promjena Poslovnika i da skupštinsko rukovodstvo nedovoljno koristi mehanizme da zavede red.

– Da su poslušali ono što sam tada govorio, ne bi došlo do svih onih dešavanja na posljednjoj sjednici parlamenta – dodao je Višković.

Komentarišući zahtjev opozicije za smjenu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, Višković je poručio da Lukača nije birala opozicija i da ga ona neće ni smjenjivati.

Prema njegovim riječima, novi ministar saobraćaja i veza Republike Srpske biće imenovan na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine.

– Nadam se da će ona biti do kraja januara, ali još nije stigao nijedan prijedlog iz DNS-a. Bilo bi neozbiljno da se bavim spekulacijama i govorim o imenima koja su se pojavljivala u javnosti – rekao je Višković.

Govoreći o rezultatima rada Vlade Srpske, Višković je istakao da su činjenice neumoljivo na strani Vlade.

– Uspjeli smo da povećamo broj zaposlenih, pokrivenost uvoza izvozom, budžet za 2020. godinu veći je za 168 miliona KM, sve obaveze smo ispunjavali na vrijeme, nisu kasnile ni plate, ni penzije koje smo i povećavali. Ako bih morao da izdvojim neki događaj, to je da smo najboljim studentima sa naša dva javna univerziteta uspjeli da obezbijedimo radna mjesta. Time šaljemo poruku mladim ljudima da se vrijedi truditi i učiti, jer to Vlada prepoznaje i izlazi im u susret – naglasio je Višković.