Višković: Veliki projekti – benefiti za Republiku Srpsku

8
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da infrastrukturni projekti u Srpskoj, poput izgradnje puteva i auto-puteva, osim stranih ulaganja, donose Srpskoj i druge benefite.

– Naši podizvođači će imati najviše posla na realizaciji svih projekata, biće korištene domaće sirovine i resursi i time će benefiti za Srpsku biti mnogo veći nego što su same cijene i kilometri brze ceste ili nečeg drugog – rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon potpiivanja memoranduma o razumijevanju sa kineskom kompanijom „Čajna Šandong internešnel ekonomik end tehnikal“ o saradnji na projektu izgradnje brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Han Pijesak-Sokolac.

On je istakao da je kompanija „Čajna Šandong internešnel ekonomik end tehnikal“ jedna od onih koja želi da pomogne Republiku Srpsku u svakom pogledu.

– Ovo je kompanija koja već ima koncesioni ugovor i već radi na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor. Na nedavnom otvaranju prve dionice u Doboju na Koridoru „Pet ce“ rekli smo da su oni tu da pomognu ukoliko evropski partneri ne žele da finansiraju iz bilo kog razloga dionicu na ovom koridoru od Doboja do Vukosavljlja – istakao je Višković.

On je najavio da će u ponedjeljak imati razgovore sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i tazvoj kada će se vidjeti kakvi su njihovi planovi i mogućnosti.

– Ukoliko nema saradnje sa njima, kompanija „Čajna Šandong internešnel ekonomik end tehnikal“ spremna je da preuzme i tu dionicu na koncesiju i da gradimo auto-put kao smo planirali – rekao je Višković.

On je naglasio da je veoma važnio da se grade i solarni paneli na krovovima privatnih i industrijskih objekata i da je procijenjena vrijednost oko 600 megavata u naredne tri godine, a u budućnosti se planira dodatnih 1.000 megavata.

– Za taj posao nam treba strateški partner i kompanija „Čajna Šandong internešnel ekonomik end tehnikal“ izrazila je spremnost i da nam na tom polju pomogne. Njihovi i timovi „Elektroprivrede Republike Srpske“ (EPS) nastaviće narednih dana razgovore u vezi sa tehničkim detaljima – kaže on i navodi da je zamolio predsjednika kineske kompanije da ova firma instališe i proizvodnju solarnih panela, te da je to i prihvaćeno.

Višković je naglasio da je to investicija, koja će biti realizovana zaedno sa EPS-om od 1,6 milijardi evra.

Višković je naveo da je želja Vlade Srpske, što je predočeno i kineskim partnerima, brzi put od Sokoca dalje prema Trebinju te do Foče i Kinezi će uraditi projekat i za taj dio.

– Srpska će vjerovatno donijeti odluku da se taj brzi put gradi jednim dijelom od Trebinja do Foče, a drugi dio će da krene od Bijeljine. Za izgradnju brzog puta od Bijeljine do Sokoca trebalo bi oko pet godina, podijeljen u devet sekcija – okvirna predračunaska vrijednost je 2,5 milijarde KM sa PDV-om – rekao je Višković.

On je naglasio da Srpska ne može da izdvoji toliki novac u narednih pet godina te dodao da su kineski partneri spremni da to finansiraju vlastitim novcem, a Srpska bi u narednih najmanje petnaestak godina taj iznos vraćala u jednakim godišnjim tranšama.

Prema njergovim riječima, prihvatljiva je želja kineskih partnera da na dionici saobraćajnice otvore kamenolom.

– Oni ne žele samo da koriste kamen za izgradnju puta, žele da koriste elemente koji će se ugrađivati u sam put, što znači izgradnja fabrike za izradu betonske galanterije – naveo je Višković.

On je podsjetio da je Vlada Srpske juče formirala radni tim koji će pratiti realizaciju izgradnje auto-puta od Banjaluke do Prijedora i naglasio da će timovi biti formirani kada je riječ i o drugim projektima, kako bi se moglo brzo reagovati ukoliko se pojavi bilo kakav problem.

Višković kaže da su ovo veliki investicioni projekti koji ne mogu biti završeni za dan, mjesec ili godinu.a ali ako se radovi od šest, sedam ili deset godina skrate za godinu, dvije, to će biti uspjeh za sve.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i direktor kompanije „Čajna Šandong internešnel ekonomik end tehnikal“ Džong Jong potpisali su danas u Banjaluci memorandum o razumijevanju o saradnji na projektu izgradnje brzog puta Bijeljina – Zvornik – Milići – Han Pijesak – Sokolac.

Potpisivanju je prisustvovao i premijer Srpske Radovan Višković i generalni direktor preduzeća „Elektroprivreda Republike Srpske“ Luka Petrović.

Dužina brzog puta od Bijeljine do Sokoca iznosi oko 150 kilometara.