Višković: Vlada Srpske uspješno odgovorila na sve izazove

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da je Vlada dokazala da u kriznim situacijama može da sačuva stabilnost, likvidnost i uspješno odgovori na sve izazove.

– Bez obzira na korona krizu i ukrajinsku krizu, mi smo bili u situaciji da povećamo plate, penzije, davanja. Bili smo jedni od rijetkih u regionu koji su to radili – rekao je Višković, dodavši da u Srpskoj nije bilo otpuštanja radnika i smanjenja plata.

On je podsjetio da su plate i penzije povećane dva puta u ovoj godini, ističući da Republika Srpska bilježi najveći broj zaposlenih do sada.

– To je odgovor svima onima koji nas kritikuju i žele da javnosti predstave da ovdje ništa ne valja. Dovoljno se prisjetiti kako je sve bilo dok su ti koji kritikuju bili vlast – dodao je Višković.

Premijer je u Jutarnjem programu RTRS-a rekao i da Republiku Srpsku nije zaobišla inflacija koja je posljedica globalnih kretanja, ali da je Srpska adekvatnim mjerama reagovala na ovaj problem.

Višković je naveo da je, uz rast plata i penzija, jedna od mjera i jednokratna pomoć dodijeljena mladima, penzionerima i borcima.

On je rekao da je inflacija u prvih šest mjeseci ove godine bila 14,3 odsto.

– Na to nismo mogli uticati, ali je važno što inflacija malo jenjava. Povećanjem plata, penzija i ostalih davanja sve ovo smo kompenzovali, a prosječna plata u junu ove godine u Srpskoj je bila 1.157 KM i viša je za 16,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Povećanjem davanja nastojali smo da anuliramo inflaciju – rekao je Višković.

Premijer je najavio da će mladima početkom septembra ponovo biti isplaćeno 100 KM pomoći.