Višković: Zapošljavanje najboljih studenata sa javnih univerziteta – najznačajniji rezultat

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zapošljavanje, plate, penzije i pronatalitetna politika bili su u fokusu Vlade Srpske u godini na izmaku. Analizirajući ostvareno, predsjednik Vlade Radovan Višković, u novogodišnjem intervjuu za Glas Srpske, poručio je da ko god želi da ocjenjuje rad njegovog kabineta, mora da barata činjenicama, a one su, kaže, neumoljivo na strani Vlade.

Veći broj zaposlenih u Srpskoj, veća pokrivenost uvoza izvozom, budžet za 2020. godinu veći je za 168 miliona, sve obaveze Srpska je ispunila na vrijeme, plate i penzije nisu kasnile i povećane su – uspjesi su to Vlade u 2019. godini, navodi premijer.

– Ako bih morao da izdvojim neki događaj u protekloj godini, to je što smo najboljim studentima sa naša dva javna univerziteta, u skladu sa njihovim kvalifikacijama i afinitetima, uspjeli da obezbijedimo radna mjesta. To je znak da neko vodi računa o onome što su oni postigli i time šaljemo poruku mladim ljudima da se vrijedi truditi i učiti, jer to Vlada Republike Srpske prepoznaje i izlazi im u susret – navodi Višković.

Blokade u formiranju vlasti na nivou BiH uticale su i na rezultate Vlade Republike Srpske. Srpska je bila uskraćena za milijarde maraka koje su bile blokirane u Savjetu ministara ili Parlamentarnoj skupštini BiH, iako je Srpska sve procedure ispoštovala, navodi Višković. A ovih dana bi se navršile pune dvije godine od blokade Elektroprenosa BiH, zato što se Bošnjaci i Hrvati nisu mogli dogovoriti oko mjesta direktora i zbog toga je nastala blokada.

– Srbin je osam godina bio direktor Elektroprenosa, Hrvat je već šest i na moj prijedlog je prihvaćeno da on ostane direktor još dvije godine, a da onda po rotaciji na tu funkciju dođe Bošnjak. Ali da pojasnim i onaj dio u vezi sa visinom odblokiranih sredstava. Nije odblokirano samo 120 miliona, već sva sredstva, ali mi u ovom trenutku imamo projekte koji su prošli sve faze do nivoa realizacije u visini od 120 miliona KM i oni sada idu u realizaciju, zbog čega je pogrešno interpretirano da je odblokirano samo 120 miliona KM – ističe premijer Srpske.

Višković navodi da nije postignut konačan dogovor o povlačenju tužbi u vezi sa raspodjelom prihoda od PDV-a. Postoji, kaže, spremnost na obje strane da se potpiše sporazum o poravnanju, jer i Srpska ima obaveze prema Federaciji iz nekih ranijih godina. Govoreći o mogućem povećanju PDV-a, Višković smatra da je za BiH najbolja opcija diferencirana stopa.

– To znači da za osnovne životne namirnice, hranu, dječju opremu, školski pribor i slične artikle bude smanjena ili čak nulta stopa PDV-a, a da se većom stopom oporezuje luksuz. To je moje mišljenje, a šta će predložiti radna grupa, to u ovom trenutku ne znam – naglašava premijer Srpske.

Komentarišući dešavanja u Crnoj Gori, Višković je istakao da kao premijer Srpske nema pravo da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali kao Srbin i vjernik SPC ne razumije zašto se vlast u toj zemlji odlučila na jedan takav zakon. Nije mu jasno kako neko može reći da manastir Ostrog, koji vijekovima pripada SPC, sada oduzima i da će biti vlasništvo države.