Vlada Republike Srpske proglasila područje Orjena i Bijele gore Parkom prirode „Orjen“

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vlada Republike Srpske proglasila je danas područje Orjena i Bijele gore, na području grada Trebinja, Parkom prirode „Orjen“. Cilj donošenje ove odluke je očuvanje prirode, kao i težnja da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite prirode i aktivnosti ljudi.

To podrazumijeva uvažavanje potreba autohtonog stanovništva i lokalne zajednice, uključujući upotrebu resursa za opstanak u onoj mjeri u kojoj to neće izazvati negativan uticaj na primarne ciljeve upravljanja, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću nakon sjednice Vlade.

Vlada je usvojila i informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta „E-beba“, čiji je cilj uspostavljanje sistema elektronski bezbjedne razmjene podataka između nadležnih institucija Srpske s ciljem omogućavanja elektronske prijave rođenja djeteta.

Elektronski postupak prijave rođenje djeteta obuhvataće postupke konstatovanja činjenice rođenja djeteta u porodilištu, upis u matičnu knjigu rođenih i evidenciju prebivališta, kao i upis u matičnu evidenciju osiguranih lica Fonda zdravstvenog osiguranja.

Nakon navedenog, roditelji će elektronski dobijati obavještenje o završenim postupcima na prijavljenu elektronsku adresu, dok će na adresu prebivališta dobijati štampani izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, potvrdu o adresi prebivališta, kao i ovjerenu zdravstvenu knjižicu djeteta.

Iz Vlade napominju da će, umjesto sadašnjih pet do šest posjeta različitim nadležnim institucijama, roditelji nakon sprovođenja ovog projekta, uz prethodno ispunjene uslove za elektronsku prijavu, biti u mogućnosti da poslije dostavljanja podataka u porodilištu dobiju navedene dokumente na kućnu adresu.

Vlada je danas usvojila i informaciju o realizaciji upisa učenika u deficitarna zanimanja za školsku 2020/2021. godinu.

U saopštenju se navodi da je Vlada zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da listu deficitarnih zanimanja objavi na zvaničnoj internet stranici i da u saradnji sa Ministarstvom finansija obezbijedi sredstva za stipendije od po 100 KM mjesečno i prevoz za učenike koji upišu deficitarna zanimanja.