Vlada: Utvrđen Prijedlog strategije za unapređenje prava manjina

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog strategije za unapređivanje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Srpskoj za period 2020-2024. kako bi se realizacijom strateških i operativnih ciljeva, dodatno unaprijedila postojeća prava i položaj pripadnika nacionalnih manjina u različitim područjima.

Strategija se donosi i radi uključivanja pripadnika nacionalnih manjina u procese kreiranja javnih politika, kao i uspostavljanje kvalitetnije i efikasnije saradnje sa Vladom, organima i institucijama Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Na sjednici je prihvaćena informacija o prijedlogu za sufinansiranje projekata Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske, te donesena odluka da se ovom Fondu sa 1.860.000 KM finansijski podrži, odnosno sufinansira niz projekata s ciljem zaštite i unapređenja životne sredine.

Najveći dio sredstava, 390.000 KM biće usmjeren na kofinansiranje projekta unapređenja energetske efikasnosti u Srpskoj, koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Prema ovoj odluci, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost sufinansiraće aktivnosti na realizaciji tri projekta koje implementira Razvojni program UN.

To su aktivnosti na teritoriji Srpske u projektu „Povećanje investicija u zgrade sa niskom emisijom ugljenika u BiH“, za koje je odobreno 340.000 KM, za projekat „Pokretanje ekološkog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja“ sa iznosom od 200.000 KM, te za implementaciju infrastukturnih mjera energetske efikasnosti bolnice u Trebinju – druga faza, za šta će biti izdvojeno 60.000 KM.

Preostali dio sredstava iz ove odluke biće usmjeren na finansijsku podršku ili sufinansiranje projekata koji realizuju privredni subjekti i jedinice lokalne samouprave.

Sredstva na koje se odnosi ova odluka Fond će obezbijediti u skladu sa ranije odobrenim Planom rada i Finansijskim planom Fonda, za ovu godinu.

Vlada je donijela rješenje o davanju saglasnosti Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije za utrošak 505.000 KM.

Saglasnost je data na utrošak 265.000 KM sa pozicija kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Srpsku, 110.000 KM sa pozicije kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Federaciju BiH, te transferi jedinicama lokalne samouprave za finansiranje povratka u Srpsku 130.000 KM.

Donesena je i odluka o isplati sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 500.000 KM.