Vladika Dimitrije: Tamničenje vladike i sveštenika, dešavanja na ulicama, nisu na ponos Crne Gore

46
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Član Episkopskog savjeta Crne Gore episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije izjavio je da tamničenje vladike i Joanikije i nikšićkih sveštenika, kao i scene na crnogorskim ulicama nisu na čast i ponos Crne Gore, te apelovao da ne dođe do podjele već da razum prevlada.

Vladika moli vlast Crne Gore da posluša glas pravnika i da shvati da nikome nije u interesu da se nezakonito hapse episkopi i sveštenici bez mrlje u biografijama, jer nijednoj demokratskoj državi nezakonita hapšenja ne mogu donijeti ništa dobro, objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

On je podsjetio da je svijet obišla slika demonstracije sile nad civilnim stanovništvom, koje na miran i dostojanstven način izražava nezadovoljstvo zbog hapšenja arhijereja i sveštenika, što nije slika demokratske evropske države.

– Neprilično je sve ovo što se dešava našoj Crkvi i našem narodu u Crnoj Gori. Ružan je način na koji se tretiraju pravoslavni vernici u Crnoj Gori i apelujem da se svi državni zvaničnici zaustave i krenu putem mira, tolerancije i bratske ljubavi, umesto putem raspirivanja bratomržnje – istakao je vladika Dimitrije.

Episkop zahumsko-hercegovački apeluje da se narod isključivo vodi ljubavlju Božijom, da ne nasjeda na provokacije niti da ljudi ne dozvoli sebi da, poneseni provokacijama i nepravdom koja se čini nad SPC i njima, čine bilo šta što ih može dovesti do toga da dignu ruku na svoje bližnje.

– Apelujem da sva naša braća u Crnoj Gori, sa koje god strane ovih nesrećnih kordona stajali, budu razumni, dostojni svojih slavnih i čestitih predaka, slavne istorije Crne Gore, da se ne dele i ne mrze, jer su jedno – braća i sestre po krvi i po veri – poručio je vladika Dimitrije.