Vladika Grigorije: Srpski narod u Crnoj Gori zna šta je Crkva i kako se za nju boriti

40
Foto: Zoran Ilić/RAS Srbija

Njegovo preosveštenstvo episkop Dizeldorfa i cijele Njemačke Grigorije izjavio je Srni da je uvjeren da srpski narod u Crnoj Gori vrlo dobro zna šta je Crkva, na kakvim je temeljima izrasla, čija je i kako se za nju i njena dobra treba boriti.

Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu za koji Mitropolija crnogorsko-primorska tvrdi da će se njime oteti imovina SPC u Crnoj Gori, vladika Grigorije je rekao da se sveštenstvo i narod u Crnoj Gori ponašaju za svaku pohvalu s obzirom na nepravdu koja im se brutalno nanosi.

– Može se reći da su na visini Jevanđelja, dosljedni načinu na koji se Crkva vjekovima suočava sa nepravdom – istakao je vladika Grigorije.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su noćas sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica na sjednici tokom koje je zabilježen niz incidentata, uključujući hapšenja najmanje 18 poslanika opozicionog Demokratskog fronta.

Iz SPC ranije je saopšteno da taj zakon predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući manastir Ostrog.