Vladika Joanikije: Pri potpisivanju ugovora sa SPC primijeniti isti scenario kao i sa ostalima

4
Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da pri potpisivanju temeljnog ugovora Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom treba da bude primijenjen isti scenario kao i sa Vatikanom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

– Sada kad smo dobili novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je za nas prihvatljiv, došlo je na red potpisivanje temeljnog ugovora – rekao je vladika Joanikije, administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Govoreći o tome da ugovor treba da se objavi prije nego što dođe do potpisivanja, vladika Joanikije je rekao da SPC još nema ugovor, ima samo nacrt, tekst koji je usvojen na nivou Crkve, a dostavljen Vladi Crne Gore.

– Ona treba da se izjasni, ima pravo da da neke primjedbe, da nešto popravi, da nešto prihvati, i tu će se, nadam se, rukovoditi onim načelima koja su fiksirana u Ustavu i zakonima Crne gore, posebno u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti – rekao je episkop Joanikije za Radio Svetigoru.

On je dodao da je to sve još u radnoj verziji, u pripremi je i nije završen, te da nije običaj, makar u crkvenom poretku, da se bilo koji dokument u izradi objavljuje i čini predmetom javne rasprave.

On je podsjetio da nije bilo ni javne rasprave o Temeljnom ugovoru sa Vatikanom, niti se znalo.

Prema njegovim riječima, SPC ne traži ništa više, ali ni ništa manje nego što su dobile ostale istorijske vjere u Crnoj Gori, što je posvjedočeno u borbi za izmjenu prvobitnog diskriminatornog zakona.

Vladika je poručio da će biti prvi ukoliko bi nešto u tom ugovoru bilo suprotno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore.

– Mi možemo i treba da potpišemo ugovor, to je izražavanje dobre volje i spremnosti na saradnju i to je u interesu obije strane. Crkva je ovdje ostala i sa zakonom i bez njega, i opstaće sa ugovorom i bez ugovora. Gledamo da radimo na dobro Crkve i države, za državu je dobro da vjerska pitanja budu riješena na civilizovan način – zaključio je vladika Joanikije.